Het syndroom van Down sterft uit en dat is jammer

Sjoerd Hartholt 7 aug 2014 Leven

De eerste uitzending van Down voor Dummies is donderdagavond te zien op BNN. Acteur Barry Atsma trekt een paar uitzendingen lang op met drie meiden die het syndroom van Down hebben. En dat leidt tot een aantal zaken om over na te denken.

De actuele aanleiding van het programma zou wel eens heel goed de situatie in Denemarken kunnen zijn. In 2013 werd daar het laagste aantal kinderen met Down ooit geboren, slechts 23 in totaal. De reden hiervan is de gratis Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT), die Denemarken sinds dat jaar gebruikt. Dankzij de test is al in vroeg stadium duidelijk of een kind Down heeft. In Nederland is de NIPT-test sinds april dit jaar ook gratis te verkrijgen, waardoor het goed mogelijk is het aantal kinderen met Down ook in ons land in rap tempo zal afnemen.
De test wordt vooralsnog aangeboden in het kader van een proef voor twee jaar, met daaraan gekoppeld wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers willen weten welke keuzes de ouders maken en hoe het aanbod in de praktijk verloopt. Daarna wordt duidelijk of en hoe NIPT structureel in Nederland kan worden ingevoerd.

Barry Atsma, die zelf een broer met het syndroom van Down heeft, zet in zijn nieuwe BNN-programma mensen aan het denken. Atsma brengt een ode aan mensen met Down en in de reeks worden ze nadrukkelijk geïntroduceerd als volwaardige mensen, die allemaal hun eigen gedachtes en dromen hebben. Zo zijn de meiden flirtend te zien, maar ook in stressvolle situaties op hun werk. In de onderstaande video wordt alvast een voorproefje gegeven en praten de meiden Britt, Lize en Sara over een geschikte vriendin voor de presentator.

De bedoeling van het programma is om mensen na te laten denken over het syndroom van Down, zo legt Atsma in een interview uit.  “We hebben straks zoveel controle over wat we wel en niet in onze buik hebben… Het programma is aan de ene kant een ode aan de Downers, aan de andere kant laat het zien hoe hun leven eruit ziet en welke zorgen ze hebben. Het is een rijk programma met als basisgegeven: er zullen in de toekomst veel minder van dit soort mensen zijn.”

Atsma zelf kreeg bakken kritiek over zich heen omdat hij aangaf dat hij zelf een kindje weg zou laten halen, als een NIPT-test zou uitwijzen dat het Down heeft. De reden voor hem is omdat de speciale zorg, in combinatie met zijn twee jonge kinderen en een broer met Down waarover hij binnen afzienbare tijd zorg moet dragen, te veel zou worden voor zijn gezin.

Down voor Dummies is donderdag om 22.15 uur te zien op Nederland 1.

Reageer op artikel:
Het syndroom van Down sterft uit en dat is jammer
Sluiten