Spring naar de content

Acht producten waar dieren in zijn verwerkt (en waarvan u dat waarschijnlijk niet had verwacht)

Daar staan we dan met ons goede gedrag. Jarenlang lieten we de karbonaadjes, frikandellen en zalmmoten in supermarkt of slager braaf links liggen. Bitterballen bij de borrel sloegen we vriendelijk af, evenals de toastjes met paté. Want dieren eten, dat kan écht niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Maar nu blijken we al die tijd voor de gek te zijn gehouden. Voedselwaakhond Foodwatch ontdekte dat in veel producten waarvan u dat helemaal niet zou verwachten wel degelijk dierlijke bestanddelen zitten. En dat dat lang niet altijd op het etiket wordt vermeld. Een lijstje met acht verrassende producten met ‘verborgen dieren’.

Vruchtensap
Sapproducent Hero gebruikt visgelatine om de appelsap te klaren. Ook in de dranken van Coolbest Vitaday zit visgelatine.

Brood
In veel broodsoorten zit I-cysteïne, een stofje dat vaak gemaakt wordt van veren of dierenhaar.

Appels, peren en citrusvruchten
Om appels een mooie glans te geven, wordt vaak een laagje schellak aangebracht. Schellak is een afscheiding van luizen, die in de praktijk echter ook vaak gemalen luizen blijkt te bevatten. Hetzelfde geldt trouwens ook voor peren en citrusvruchten.

Yoghurt
De rode kleurstof karmijnzuur, gebruikt in bijvoorbeeld Zuivelhoeve Boerenyoghurt, is ook gemaakt van luizen.

Koekjes
Datzelfde karmijnzuur vindt u ook op de roze Liga Milkbreak koekjes.

Kaas
Veel kaassoorten bevatten stremsel uit de maag van geslachte kalveren.

Pepermunt
In de pepermuntjes van Wilhelmina is varkensgelatine verwerkt.

Tomatensoep
De tomatensoep van Unox blijkt rundvleesextract te bevatten.

Foodwatch roept Nederlanders op een e-mail te sturen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Op het moment van schrijven waren een kleine vierduizend handtekeningen verzameld. De complete Foodwatch-lijst van ‘verborgen dieren’ vindt u hier.