Spring naar de content

Mitt Romney 4 president: is drie keer scheepsrecht?

Mitt Romney lukte het niet om in 2008 de nominatie namens de Republikeinen in de wacht te slepen. Vier jaar later slaagde hij daar wel in, maar verloor hij de verkiezingen van zittend president Barack Obama. Zou het de gematigde Republikein in 2016 wél lukken om het Witte Huis te veroveren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

2014 is nog niet voorbij, maar zowel de Republikeinen als de Democraten kunnen niet wachten tot de landelijke verkiezingen van 2016. Door beide partijen worden er – achter de schermen – voorbereidingen getroffen om het stokje over te nemen van Obama die zich tegen die tijd acht jaar de machtigste man op aarde heeft mogen noemen.

Hillary Clinton
Binnen het Democratische kamp woedt niet zo’n heel grote strijd: met name de gematigde Democraat en oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de veel linksere Elizabeth Warren worden genoemd als mogelijke kandidaten voor de nominatie van de Democratische Partij. Clinton maakt de meeste kans.

Bij de Republikeinen ligt het speelveld nog compleet open: van Chris Christie tot Rick Perry en van Jeb Bush tot Ted Cruz, ze zouden zich allemaal in de strijd kunnen werpen. Van gematigd tot lekker rechts. En dan is er nog Mitt Romney, de man die het tot twee keer toe niet voor elkaar kreeg om president te worden van de Verenigde Staten.

Mitt Romney
Niet dat de kiezers in Amerika op Romney zitten te wachten, maar Paul Ryan, die in 2012 Romneys vicepresidentkandidaat was, ziet het wel zitten. “Drie keer is scheepsrecht,” aldus Ryan bij de presentatie van zijn boek The Way Forward: Renewing the American Idea. “Ik zou graag zien dat Romney het nog een keer probeert.” Hoe vriendelijk van Ryan om zoiets aardigs over Romney te zeggen.

Maar de kans dat Romney het gaat winnen van Clinton lijkt klein. Daar is meer voor nodig dan een goedlachse mormoon met prachtig witte tanden en een flinke bankrekening. Als de Republikeinen de verkiezingen van 2016 willen winnen, moeten ze een andere koers kiezen dan de vorige twee keer: geen McCain, geen Romney, kortom, géén gematigde Republikein die zich in het centrum positioneert, maar een Republikein die rechts durft te zijn.

Tea Party
Uit onderzoek blijkt dat Republikeinen de afgelopen jaren conservatiever zijn geworden en alleen met een dito kandidaat kunnen de Tea Party-aanhangers en andere rechtse Amerikanen naar de stembus worden gelokt om te voorkomen dat er weer een Clinton in het Witte Huis belandt. Een rechtse Republikein is misschien niet aantrekkelijk voor linkse en onafhankelijke kiezers, maar de Republikeinse Partij heeft de vorige twee keer de verkiezingen verloren door een gematigde Republikein in te zetten.