Spring naar de content

Ajax-supporters euforisch na komst Niki Zimling

In delen van Amsterdam is het de hele afgelopen nacht onrustig geweest. Overal in de stad gingen Ajax-supporters de straat op om de huur van de Deense sterspeler Niki Zimling te vieren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Na een roerige laatste transferperiode slaagden de Amsterdammers er enkele uren voor het verstrijken van de transferdeadline nog in om de gewenste topaankoop vast te leggen. Zimling, die overkomt van de Duitse topclub FSV Mainz 05, moet het middenveld van de landskampioen gaan leiden.

Speler waar je een kaartje voor koopt
Directeur Marc Overmars is in zijn nopjes met de aankoop. “Achter de schermen waren we al maanden met Niki bezig, het is fantastisch dat het zo kort voor de deadline dan toch nog rondkomt. Hij kon overal tekenen – bij Hannover, bij Crystal Palace, bij Zulte Waregem – en dan komt hij gewoon naar ons; dat zegt denk ik genoeg over de klank die de naam Ajax in het buitenland nog altijd heeft. Zimling is echt een jongen waar je een kaartje voor koopt, bijvoorbeeld als-ie het zelf vergeten is.”
Verdedigende middenvelder Zimling wordt in de Ajax-middenlinie de opvolger van international Daley Blind, die naar Manchester United vertrok. Volgens trainer Frank de Boer kan de Deens international echter veel meer. “Je kunt hem ook zo met de beloften laten meespelen, en op de bank zetten – Niki is een man van vele oorlogen, daar kun je dat wel aan overlaten.”
Volgens De Boer is zijn selectie met de komst van Zimling in één keer op peil. “Natuurlijk, je verliest een van de beste keepers van Nederland, de beste centrale middenvelder van Nederland en een uitstekende spits. Dat is even slikken, maar als je daar dan iemand als Zimling voor terugkrijgt, dan kom je uiteindelijk toch nog sterker uit de transferperiode dan dat je erin ging. Ja, als we met dit elftal geen kampioen worden, lever ik een wanprestatie.”

Koopmansgeest
De huur van de Deense topspeler leidde ook bij de fans tot veel optimisme over het komende seizoen. Rond de Amsterdam Arena kwamen gisteravond laat zo’n drieduizend supporters samen, die een reusachtig spandoek voor de markante middenvelder ontrolden en diens naam scandeerden.
Een zegsman van Vak 410 laat weten: “Er is in de afgelopen tijd best wel wat kritiek geuit op het aan- en verkoopbeleid van de heer Overmars, ook uit onze hoek, maar na de komst van een speler als Zimling, een voetballer van de bovenste plank van de keukenkast van het internationale voetbal, buigen wij eerbiedig het hoofd voor zoveel koopmansgeest. We zijn trots dat Ajax een speler als Zimling heeft weten te verleiden. Meer dan tien jaar lang haalden internationale topspelers hun neus op voor onze club. Michael Laudrup was de laatste ervaren topper die naar Amsterdam kwam, en nu is daar dan Niki Zimling.”
De laatste keer dat de fanatieke Ajax-aanhang zo lyrisch was over een aankoop van Overmars, was twee jaar geleden, bij de komst van het Zweedse supertalent Tobias Sana.

Zimling laat in een bescheiden verklaring weten dat hij vooral hoopt een mooi huis te vinden, een paar talenten uit de eigen opleiding in de weg te kunnen zitten en niet al te veel gele kaarten te pakken.