Spring naar de content

Rusland-boycot leidt tot ‘Tomatina op de Dam’

De Russische boycot van groenten en fruit uit Europa en de VS is inmiddels alweer een maandje oud, en de afgelopen maand schoten de initiatieven om het overschot van groenten niet te verspillen als paddestoelen uit de grond. Zo waren de voedselbanken natuurlijk blij met de extra groenten, en werd er in Friesland een heuse soepmarathon gehouden, waarbij 24 uur lang soep gekookt werd van tomaten van Friese telers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar misschien wel het leukste evenement komt op zondagmiddag 14 september, op de Dam in Amsterdam. Tegen betaling kunnen maximaal 2000 mensen een uur lang elkaar bekogelen met tomaten die door de Russische boycot niet verkocht kunnen worden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De initiatiefnemers van het evenement (vier jonge ondernemers) willen op deze manier allereerst boeren een kans geven om toch wat geld te krijgen voor hun tomaten (normaliter zouden ze ervoor moeten betalen om ongeschikte tomaten te verwerken). Anderzijds willen ze op een ludieke manier aandacht vragen voor de gevolgen van de boycot.

De gemeente Amsterdam heeft toestemming gegeven voor het evenement, en er zullen maatregelen getroffen worden om ervoor te zorgen dat ‘onschuldige’ toeristen en dagjesmensen niet vast komen te zitten in het strijdgewoel. Want het jaarlijkse La Tomatina-festival in Spanje bewijst het: een tomatengevecht is niet zomaar iets. Het kan er heftig aan toe gaan.

 

Mocht u na het zien van bovenstaand filmpje drang krijgen om uw medemens eens goed in te zepen met de bekende rode vrucht (of was het nu een groente?), dan weet u waar u op 14 september moet zijn.

Ter lering ende vermaak: hieronder een aantal foto’s van hoe het er in Spanje jaarlijks aan toegaat. Een duikbril lijkt ons, na het bestuderen van het beeldmateriaal, overigens geen overbodige luxe.

SPAIN-FESTIVAL-TOMATINA SPAIN-FESTIVAL-TOMATINA SPAIN-FESTIVAL-TOMATINA Tomatina festival in Bunol Tomatina festival in Bunol

Onderwerpen