Spring naar de content

Vijf hoogtepunten uit 2014, nu al het meest succesvolle sportjaar ooit

Het afgelopen sportjaar was voor Nederland het meest succesvolle ooit. Het aandeel dat Nederland had in het winnen van mondiale titels en prijzen was dit jaar (nu al!) 6,46 procent, het hoogste ooit. Tot nu toe werd het jaar 2000, van de Olympische Spelen in het Australische Sydney, als het meest succesvolle beschouwd. Toen scoorde ons land een procentueel aandeel van 3,65 procent. Maar liefst een op de vijftien gouden van 2014 plakken was voor een Nederlander.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In absolute aantallen zijn alleen de jaren 2004 en 2008 succesvoller dan 2014. Het afgelopen jaar bracht in totaal 21 keer een Nederlander of Nederlands team naar de hoogste plaatsen van een competitie. Met name de negen behaalde medailles op de Olympische Spelen in Sotsji spelen een grote rol in de totstandkoming van dit resultaat.

Het bedrijf dat de data van de hele wereld analyseerde, Infostrada, heeft in haar analyse continentale kampioenschappen buiten beschouwing gelaten. Volgens het bedrijf zou dit anders een scheef beeld opleveren, omdat in Azië en de Pacific minder competities bestaan. Aangezien de meeste competities inmiddels zijn gespeeld, kan het bedrijf al een redelijk accuraat beeld geven van de prestaties per land.

Cijfers zijn een goede maatstaf, maar de echte trots zit natuurlijk in de momenten zelf. Daarom een terugblik: Vijf hoogtepunten die het sportjaar 2014 ons bood.

1. Jeroen Dubbeldam
Laten we maar meteen met de meest recente overwinning beginnen. Afgelopen zondag werd ruiter Jeroen Dubbeldam de allereerste wereldkampioen ooit voor Nederland op het onderdeel springen in het Franse Caen.

2. De ‘Nederlandse’ 1.500 meter van de vrouwen in Sotsji
Een editie van de Winterspelen die omringd werd door veel controverse. De anti-homowet van Poetin zorgde voor veel weerstand van Westerse landen. Desalniettemin waren de winterspelen een succes voor Nederland, dat met 24 medailles en een vijfde plaats het strijdtoneel verliet. Een van de mooiste prestaties was de 1.500 meter schaatsen van de vrouwen, waarbij het erepodium volledig oranje kleurde. Jorien Mors pakte hier goud, Ireen Wüst zilver en Lotte van Beek brons.

Maar een ander moment zal u vooral bijgebleven zijn van dit evenement. Nederlandse schaatscoach Jillert Anema die de ‘arrogante’ Amerikanen even de oren wast.

3. De ‘Nederlandse’ 5.000 meter van de mannen in Sotsji
Een volledig oranje podium was tijdens de afgelopen winterspelen in Sotsji nog een paar keer te aanschouwen. Sven Kramer pakte goud op de 5.000 meter schaatsen, Jan Bokhuijsen en Jorrit Bergsma gingen er met respectievelijk zilver en brons vandoor.

4. De Nederlandse hockeyvrouwen
Sowieso wisten de vrouwen op sportgebied een hoop te presteren dit jaar. De Nederlandse Hockeyvrouwen werden wereldkampioen door in de finale van het toernooi (dat in Nederland gehouden werd) Australië met 2-0 te verslaan.

5. Marianne Vos
Voor maar liefst de zevende keer werd Marianne Vos wereldkampioen Veldrijden. Na een lang wegseizoen waarin de prijzen aaneen werden geregen pakte Vos Zij maakt overigens nog kans op een medaille voor Nederland op het WK later deze maand in het Spaanse Ponferedda, waardoor ze dit succesvolle sportjaar nog een klein persoonlijk tintje kan geven en een medaille aan het totaal toe kan voegen.

Onderwerpen