Spring naar de content

Zoveel verdiende Reddit aan de uitgelekte naaktfoto’s uit de iCloud

Nadat de naaktfoto’s van onder meer Jennifer Lawrence en Kate Upton uitlekten via 4Chan veranderde Reddit al gauw in een bedevaartsoord voor nieuwsgierige viespeuken. De website verdiende vermoedelijk een kapitaal aan de actie. Maar hoeveel leverden de uitgelekte naaktfoto’s van beroemdheden de website precies op?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De zelfverklaarde ‘voorpagina van het internet’ stond vol met links naar de foto’s en zodoende bezochten massa’s mensen de toch al goed bezochte website. Na een paar dagen besloot Reddit de website maar eens ‘op te ruimen’. Maar het is opvallend dat de website kennelijk enkele dagen nodig had om tot die actie te komen. Volgens Wired bezochten zo’n 250 miljoen mensen Reddit voor de naaktfoto’s en heeft de website in zes dagen tijd een kapitaal verdiend aan de foto’s.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Reddit kan met de verdiensten zijn servers voor een maand laten draaien, zo vertelt John Menese die een subforum creëerde op Reddit om de naaktfoto’s te delen. Hij baseert dat op het aantal leden dat vlak na het uitlekken betaalde voor een Reddit ‘gold’ account, dat 3,99 dollar kost. Als oprichter van een ‘subforum’ kon hij zien hoeveel servertijd er gekocht kon worden met de ‘gold’-opbrengsten van zijn subforum. De laatste keer dat hij keek was vlak voordat Reddit alles verwijderde. Menese gaat uit van een maand, en rekent daarbij de advertentie-inkomsten die gepaard gaan met de 250 miljoen bezoekers van zijn forumgedeelte niet mee.

“Als Reddit had gewild, had het ons diezelfde dag nog kunnen verbannen van de website”, aldus Menese, die in het dagelijks leven telefonisch verkoper in een callcenter in Las Vegas is. “In plaats daarvan hebben ze het een week lang uitgemolken voordat ze tot actie overgingen.”

Yishan Wong, CEO van Reddit, maakte onlangs in een statement zijn excuses voor de ‘schade’ die de website heeft toegebracht aan de slachtoffers. “Maar op het moment dat Reddit er ‘een show’ van maakte met excuses was het geld al lang verdiend”, aldus Menese, die er op wijst dat Reddit vol staat met ongepaste content, en deze verdedigt onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’. “Maar de slachtoffers daarvan hebben geen advocaten en dus blijft dat er gewoon op staan.”