Spring naar de content

Wil je veilig leren werken binnen de elektrotechniek?

Ben je werkzaam binnen de elektrotechniek of wil je je hier graag in verdiepen? Dan is het goed om ook het stukje veiligheid hierin mee te nemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Zo dient een werkgever aan bepaalde eisen te voldoen als hij werknemers met bepaalde installaties laat werken. Maar als werknemer dien je hier ook van op de hoogte te zijn, het gaat immers om je eigen veiligheid. Zorg er daarom voor dat jij dit goed doorneemt en ook een cursus wil doen als je deze krijgt aangeboden. 

Veilig werken, wat is daarvoor nodig?

Een werkgever is volgens de Arbowet verantwoordelijk  voor het veilig werken aan elektrische installaties. Als iemand moet werken met elektrotechnische installaties, dan moeten deze mensen allemaal worden getraind volgens de norm NEN 3140. Binnen deze norm draait het allemaal om veilig werken aan, nabij of met elektrische objecten. Je zou daarbij kunnen denken aan elektrische gereedschappen, installaties en machines binnen kantoren, woningen, fabrieken, schepen en bouwplaatsen. Ook bij het keuren van lasapparatuur, computers en boormachines is deze norm van groot belang. De meeste organisaties die zijn aangesloten bij de Nederlandse industrie zijn dan ook in het bezit van een NEN 3140-certificering. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Functieniveaus binnen de norm NEN 3140

Er is een duidelijk aanwijsbeleid aanwezig binnen de NEN 3140. De organisatie moet duidelijk aangeven wie welke werkzaamheden uit mag voeren. Hoe wordt dat in de praktijk weergegeven? Om te beginnen is de installatieverantwoordelijke de persoon die eindverantwoordelijk is voor een ontwerp, maar richt zich ook op het veilig houden van de elektrische installaties. Er is ook nog een werkverantwoordelijke. Deze persoon is eindverantwoordelijk voor het veilig werken met technische machines, installaties en arbeidsmiddelen. Tevens wordt er over een VP gesproken, dit is een vakbekwaam persoon. Dit is iemand die zelfstandig kan werken aan elektrische installaties. Een VOP is een voldoende onderricht persoon, deze persoon met deze functie, is in staat om onder toezicht eenvoudige handelingen uit te voeren. 

Veilig werken, daar moet je altijd aan werken. Er kunnen ieder jaar nieuwe normen zijn en die kunnen ook bij worden gesteld binnen iedere branche. Daarom is een training volgen geen overbodige luxe. Soms werken werknemers dagelijks met deze installaties, maar soms ook enige tijd niet. Kennis zal niet zomaar vergaan, maar een opfriscursus is altijd verstandig om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de juiste handelingen en technieken.