Spring naar de content

Naaktfoto’s Emma Watson blijken hoax, maar maken haar zaak alleen maar sterker

Actrice Emma Watson ontsteeg met haar inspirerende speech over gendergelijkheid vorige week officieel het niveau ‘Hermelien uit de Harry Potter-films’, en profileerde zichzelf als een vooraanstaand feministe. In dertien minuten maakte zij korte metten met zowel de stereotype feminist (de mannenhatende vrouw) en won ze tegelijkertijd mannenharten met haar emotionele pleidooi om genderongelijkheid met de grond gelijk te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar de speech van de kersverse VN-Women’s Goodwillambassadrice kreeg een vervelend staartje. Op het internetforum 4Chan werd namelijk een link met een teller geplaatst tot het publiceren van naaktfoto’s van Watson, iets waar menig vrouwelijke beroemdheid de laatste tijd al mee te maken kreeg.

Gezien de recente publicatie van een groot aantal naaktfoto’s is de dreiging van 4chan dus in eerste instantie reëel. Echter sterft het op het internet natuurlijk van de trolls (grappenmakers en mensen die bewust verwarring zaaien) en zijn voorgaande publicaties van naaktkiekjes nooit voorafgegaan door een dergelijke bedreiging.

Ondertussen krijgt Watson massaal bijval van collega-feministen. ‘Dit is een antwoord op het argument van Emma waarom we het feminisme nodig hebben’, schrijft Maya Dusenberg van de blog Feministing. Rhiannon Lucy Coslett post in een open brief aan Watson in The New Statesman het volgende advies: ‘fuck them‘.

Uiteindelijk blijkt het allemaal één grote, smakeloze publiciteitsstunt en lijken er helemaal geen naaktfoto’s van Watson te zijn. Na het bezoeken van de bewuste website (emmayouarenext.com), waar eerder de tikkende klok te zien was, komt het logo van Rantic te voorschijn, een tot dusver vrij onbekende organisatie die website 4Chan (die eerder naaktfoto’s verspreidde) zegt te bestrijden.

Maar eigenlijk maakt het niet uit wie er precies achter de actie zit en wat het uiteindelijke doel is. Zoals ThePostOnline al uitwees is het een vorm van ‘slut shaming’. Een infantiele vorm van macht creëren over de vrouw, in dit geval door middel van chantage. Het belang van de noodzaak van voorvechters als Emma Watson wordt er alleen maar verder mee onderstreept.