Jakkes: kunstwerk van sigarettenpeuken moet bewustwording creëren

De Redactie 26 sep 2014 Leven

Peuken die op straat worden gegooid, het is een van de belangrijkste vormen van straatvervuiling en ergernis. Ook in Sydney, waar schoonmakers dagelijks zo’n 15,000 (uiteinden van) sigaretten opvegen.

Hoewel de Australiërs forse boetes hebben gezet op het vervuilen van de straat met sigarettenpeuken – tot wel 400 dollar – is er blijkbaar meer nodig om bewustwording te creëren onder de rokende bevolking.

Daarom heeft de gemeente nu een groot ‘kunstwerk’ van sigarettenpeuken laten maken en dat op een prominente plek in de stad neergezet. Duizenden sigarettenpeuken dienen als vulling van het woord ‘Yuk’, het Engelse equivalent van ‘jakkes’ of ‘bah’.

yuk 1

 

Volgens de gemeente heeft de peukenvervuiling significante gevolgen voor het milieu. Via het riool komen peuken in de haven van Sydney terecht, waar het de waterkwaliteit negatief beïnvloedt met alle gevolgen voor de waterbewoners. ‘Peuken lekken giftige stoffen als lood en cadmium in het water en de bodem als ze oplossen’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

yuk 2

Reageer op artikel:
Jakkes: kunstwerk van sigarettenpeuken moet bewustwording creëren
Sluiten