Fascinerend op een lugubere manier: sieraad haalt energie uit uw bloedsomloop

Paul Geraedts 23 okt 2014 Cultuur

Sinds de mens uitvond hoe hij elektrische stroom kon opwekken en beheersen, zijn we verslaafd. Anno 2014 wordt onze drang naar energie alleen maar groter, terwijl grondstoffen afnemen. Het is dus zoeken naar alternatieve energievormen, en die kunnen op vele plekken gevonden worden.

En ons lichaam is een van die mogelijke energiebronnen. Verschillende dansvloeren en sportclubs zijn al voorzien van methodes die menselijke beweging omzetten in energie. Maar het kan ook op andere manieren. De Israëlische Naomi Kizhner, studente Industrial Design aan de Jerusalem University, bedacht een sieraad dat energie haalt uit uw eigen bloedsomloop. Een beetje luguber, maar wel fascinerend.

Het idee is heel simpel, Men neme 2 holle naaldjes aan weerskanten, met in het midden een soort schoepenrad. De naaldjes worden dan in een ader gestoken waardoor er een omleiding in de bloedsomloop wordt gecreëerd die het rad aandrijft. U wekt energie op terwijl u er niets voor hoeft te doen. Ideaal toch?

Maar helaas (of misschien wel gelukkig) is het apparaat van Kizhner slechts een idee, en onderdeel van een serie van in totaal drie sieraden, waarvan er eentje stroom opwekt door middel van de polsslag, en een andere met het knipperen van de ogen.

Het project van de studente is volgens haar een onderwerp om te discussiëren over ons energieverbruik, en de veranderende wereld waarin de mens genoodzaakt is om alle energiebronnen die tot zijn beschikking staan aan te boren. Het roept ook de vraag op of we nog afhankelijker van energie gaan worden dan we al zijn.

Een interessant gegeven dat aan het denken zet, terwijl u dit leest op het scherm dat vooralsnog gewoon gevoed wordt vanuit het stopcontact, en niet via een naald in uw arm. Gelukkig maar.

Reageer op artikel:
Fascinerend op een lugubere manier: sieraad haalt energie uit uw bloedsomloop
Sluiten