Spring naar de content

Willem-Alexander, Máxima en de wondere wereld aan het Japanse hof

‘Verschrikking voor journalisten’
Die regels zijn overigens een flinke last voor journalisten, en met name Nederlandse journalisten. Antoin Peters kan er over meepraten, zo vertelt hij in een column op RTLNieuws.nl

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

“Echt, ik ben als Koninklijk Huis-verslaggever best wat gewend. Regeltjes, pasjes, persvakken, dit kan niet, dat kan niet: het is ‘part of the job’. Er is altijd wel een beetje ‘strijd’ met de Rijksvoorlichtingsdienst, maar vergeleken met de Kunaicho zijn RVD’ers je allerbeste vrienden. (…) Het agentschap van de keizer is oppermachtig en berucht. Zij zijn er om de eeuwenoude keizerlijke tradities in stand te houden en dat gaat ten koste van alles. Zelfs de keizer is ondergeschikt aan de Kunaicho. Het instituut is het allerbelangrijkste en wie dat vertegenwoordigt is niet zo relevant, als het maar een man is in de keizerlijke lijn van troonopvolgers.”

“We staan op lijsten, dan weer niet, krijgen pasjes en gekleurde lintjes. Er zit voor ons totaal geen logica in en voor de medewerkers van het agentschap, 1050 (!) man sterk, eigenlijk ook niet. We mogen vrijwel niets – alleen ademhalen mag nog net. Een slokje water drinken? “Sorry sir, that’s not allowed.”