Spring naar de content

Help, de blauwe vinkjes op Whatsapp komen eraan

‘Ik had je appje niet gelezen, sorry’. Een bekend excuus dat menig vriendschap of relatie heeft gered uit hachelijke situaties. Binnenkort houdt het op. Eerder kon de ontvanger al zien of het bericht succesvol was verstuurd (grijs vinkje), en aangekomen op de telefoon van de ander (twee grijze vinkjes) Maar nu komen er blauwe vinkjes, en dat betekent dat u wel gelijk moet reageren op berichtjes, of dat de ander te weten komt dat je hem of haar negeert. Dat kan wel eens flinke gevolgen hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Op Twitter en overige sociale media bestaat consternatie over ‘de blauwe vinkjes’, die menig relatie op het spel zouden zetten. Gaat de introductie van blauwe vinkjes relaties op het spel zetten? Is onze privacy ten einde? Niet per se, maar het betekent wel dat er nogal wat sociaal ongemak ontstaat binnen relaties. Er wordt namelijk gedrag zichtbaar dat eerst onzichtbaar was. Probeer maar eens een appje voor ongezien te houden wanneer u een gezellige avond met vrienden doorbrengt terwijl uw relatie u vraagt naar huis te komen, omdat de hond nog moet worden uitgelaten of er nog boodschappen gedaan moeten worden. Een collega die vervanging zoekt, voorhouden dat uw telefoon uit stond, wordt ook lastig. Wat te denken van een date die vraagt om een vervolgafspraakje, en u het antwoord eigenlijk nog moet formuleren, maar niet weet hoe en heel graag wat bedenktijd wil nemen. Een niet gelezen bericht is een slecht excuus, maar het geeft velen wat extra tijd om wél met een goed verhaal te komen bij een onvoorziene situatie.

UPDATE: Voor wie er nu ongerust is geworden en zijn stelselmatig negeren ontmaskerd ziet worden, haal opgelucht adem: er is er al een eenvoudige oplossing gevonden voor mensen die heel graag hun appjes willen lezen, maar dit wel ongezien willen doen. Zet het internet eerst uit, en open dan Whatsapp. De notificaties die op het scherm voorbijflitsen en zo alvast een gedeelte van een bericht lezen, bij wijze van sneap peak, levert nog geen blauwe vinkjes op.

Onderwerpen