Spring naar de content

Onderzoekers: vogelbestand in Europa met honderden miljoenen afgenomen

De vogelpopulaties in Europa zijn er de voorbije dertig jaar fors op achteruit gegaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

In de voorbij dertig jaar is het Europese vogelbestand met 421 miljoen exemplaren achteruit gegaan. Ongeveer negentig procent daarvan behoort tot algemene en wijdverspreide soorten die vaak in landbouwlandschappen voorkomen, zoals huismussen, leeuweriken, patrijzen en spreeuwen.

Dat melden wetenschappers van de Universiteit of Exeter (VK) en de Britse Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) in het vakblad Ecology LettersDe onderzoekers zien een verband tussen de achteruitgang van het vogelbestand en moderne landbouw, versnippering van natuur en milieuvervuiling.

Maar er is ook goed nieuws. Sommige zeldzame soorten, zoals de bruine kiekendief, de raaf en de buizerd, nemen in aantal toe. Volgens de onderzoekers is dat vooral het gevolg van natuurbehoud en een betere wettelijke bescherming. Ook enkele algemene soorten, zoals de koolmees, het roodborstje en de merel, gaan erop vooruit.

Volgens de  RSPB tonen de cijfers aan dat de manier waarop we met de natuur en het landschap omspringen nefast is voor veel algemene vogelsoorten. Die mogen natuurbeschermers niet over het hoofd zien.

Onderwerpen