Spring naar de content

Zien: zo gaat een Europese basis op de maan er uit zien

Jeroen Pauw kondigde het donderdag groots aan: ‘het belangrijkste ruimtevaartnieuws sinds de maanlanding’. En toegegeven: het is ook niet niks wat de ESA (European Space Agency) wil gaan klaarspelen: een bemande basis op de maan, binnen veertig jaar klaar om de eerste astronauten te ontvangen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En al het benodigde voor deze verre basis wordt geprint door middel van 3D-printers. Simpel gezegd wordt het ambitieuze plan zo verwezenlijkt: er gaat een speciale printrobot naar de maan, die om een opblaasbaar geraamte hee,n bouwt met bestaand maan-gesteente om een stevige structuur te bouwen.

Als het bouwwerk klaar is, kunnen er in totaal vier astronauten in leven. De basis is dan bestand tegen straling en meteorietinslagen. Qua uiterlijk lijkt het op een heuvel met een poort, die eigenlijk ook wel wat weg heeft van de Hobbit-huisjes uit The Lord of The Rings.

Maar wat is, buiten flink wat prestige natuurlijk, het doel van ESA? Met het verwezenlijken van deze missie wordt allereerst gekeken naar de realiseerbaarheid en het testen van nieuwe bouwmethoden in het echt. Daarnaast is de maan onze enige natuurlijke satelliet. en zouden er bovendien grondstoffen te vinden zijn.