Spring naar de content

India heeft voortaan een minister van Yoga

India heeft sinds kort een minister van Yoga. Helemaal geen slecht idee in drukke tijden als deze. De Indiase premier Narendra Modi zette hem aan het hoofd van het nieuwe ministerie van traditionele Indiase geneeskunst. De nieuwe minister moet de oude meditatiekunst nationaal en internationaal gaan promoten. Misschien ook een goed idee voor het kabinet Rutte?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Modi is een verfent yoga-beoefenaar en hoopt door het aanstellen van een minister van yoga de oude traditie weer nieuw leven in te blazen. De eer valt te beurt aan Shripad Yesso Naik, die hiervoor minister van Toerisme was. Naast yoga gaat de nieuwe minister ook andere traditionele Indiase kunsten en kennis promoten, zoals ayurveda, unani, siddha en homeopathie. Het nieuwe ministerie viel eerst onder het ministerie van Volksgezondheid, maar is nu losgekoppeld.

yoga640

(De nieuwe minister van yoga in zijn huis in New Delhi)

Het is Modi ook echt menens, met zijn voornemen om yoga te supporten. Toen de conservatieve Hindu leider in september de Verenigde Naties toesprak, riep hij de organisatie al op om een Werelddag voor yoga in te stellen. Want yoga “zorgt ervoor het gevoel van eenheid tussen jezelf, de wereld en de natuur te ontdekken”. Ook toen hij daarna op bezoek ging bij president Obama, loofde hij de verdiensten van yoga.

“Yoga wordt intussen wereldwijd erkend door degenen die zonder stress willen leven”, zei Modi eerder tegen de Franse krant Le Monde. “Ook de traditionele Indiase geneeskunde ayurveda zal dezelfde waardering krijgen zolang die, net als yoga, als levensstijl wordt gezien.” Met de benoeming van de nieuwe minister geeft Modi zelf in ieder geval het goede voorbeeld. Wellicht doet dat volgen. De minister van yoga is zelf in ieder geval ook enthousiast: “Dit is ons systeem en het heeft nog niet genoeg bekendheid gekregen. We zullen het naar de massa brengen.”

modi

(Modi en Obama in Washington)

Modi won in mei de verkiezingen in India. Hij had toen veel kritiek op de vele ministers en staatssecretarissen van het vorige kabinet. Aanvankelijk begon hij dan ook met een kleine ploeg, maar inmiddels heeft hij 66 ministers en staatssecretarissen, slechts 7 minder dan het congres waar hij kritiek op had.