Spring naar de content

Onderzoek: arme mensen hebben gemiddeld acht tanden minder dan rijke mensen

Uit een recent gepubliceerd Brits onderzoek blijkt dat arme mensen tegen hun zeventigste levensjaar gemiddeld maar liefst acht tanden minder over hebben dan hun meer welgestelde leeftijdsgenoten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Het onderzoek dat afgelopen oktober werd gepubliceerd, analyseert een enquête met meer dan zesduizend respondenten van boven de 21 jaar oud uit Engeland, Wales en Noord-Ierland. De personen, afkomstig uit alle mogelijke inkomensgroepen, werden vergeleken in termen van mondgezondheid. De opvallende conclusie: arme mensen verliezen gemiddeld acht tanden meer dan rijkaards. “Hoewel het geen grote verrassing is dat arme mensen een slechtere mondgezondheid hebben dan rijke mensen, is het wel verrassend om te zien hoe groot de verschillen daadwerkelijk zijn,” aldus hoofdonderzoeker Jimmy Steele.

Inderdaad is het verschil van acht verloren tanden schokkend te noemen, daar een normaal gebit 32 tanden en kiezen telt. Naast een groter verlies van tanden hebben arme mensen ook meer last van tandrot en tandvleesziekten, aldus de onderzoekers.

Zoals gezegd is het onderzoek in het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd, maar een eerder onderzoek naar mondgezondheid in heel Europa suggereert een soortgelijk verband tussen inkomen en mondgezondheid. Volgens dat onderzoek ontvangen mensen met een lager inkomen minder tandheelkundige zorg.

Onderwerpen