Spring naar de content

Deel gerust uw geheimen op WhatsApp: de berichtjes worden versleuteld

Nadat WhatsApp het wat betreft privacy de laatste tijd niet zo nauw leek te nemen, komt de berichtendienst nu met iets dat de gebruikers juist zou beschermen tegen inbreuk op hun privacy. In de nieuwste update op Android-toestellen worden berichtjes versleuteld, waardoor het een stuk lastiger wordt ze te onderscheppen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

End to end-versleuteling, wordt deze aanpassing genoemd. Nog voordat u een berichtje verstuurd, wordt het versleuteld. Ook WhatsApp zelf kan de berichten niet ontsleutelen, ook niet wanneer de politie daar om vraagt. Kom maar door dus, met die geheime boodschappen.

De nieuwe tool is waarschijnlijk een welkome aanpassing voor degenen die zich de afgelopen tijd hebben opgewonden over het privacybeleid van de berichtenservice. Zo ontdekte een Duitse krant eind mei dat de dienst eigenaar is van alle foto’s die gebruikers naar elkaar versturen.

Dat was even schrikken, voor hen die zojuist een collectie naaktfoto’s of een gênante wc-selfie hadden verstuurd. Echter, de storm ging snel liggen, en lijkt de goegemeente er niet minder pikante en minder charmante foto’s om te versturen.

Begin deze maand was er opnieuw ophef. Dit keer over de blauwe vinkjes, waardoor gebruikers kunnen zien of hun berichtjes al door de ontvanger zijn gelezen. Wederom haalde WhatsApp zich de woede van menigeen op de hals. Gelukkig bereikte ons al gauw het bericht dat de blauwe vinkjes ook kunnen worden uitgeschakeld (lees hier hoe).

Deze hierboven beschreven verandering zou de regelrechte schuld van Facebook zijn geweest, dat WhatsApp vorig jaar voor 19 miljard dollar kocht. Opvallend genoeg komt WhatsApp haar gebruikers nu in de privacykwestie tegemoet, in dezelfde week dat Facebook juist nóg meer gegevens gaat verzamelen.

En voor iPhone-gebruikers blijft het oppassen geblazen: de versleuteling geldt vooralsnog alleen voor Android.