Spring naar de content

Wetenschap: bedrijfscultuur in bankensector stimuleert oneerlijkheid

Bankiers hebben niet per se onoprechte persoonlijkheden, het is de heersende cultuur in de bankensector die ze tot oneerlijkheid aanzet. Tot die conclusie komt een groep Zwitserse wetenschappers in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Gedurende het onderzoek werden 208 werknemers van een aantal niet nader te noemen banken aan een experiment onderworpen waarbij ze een spelletje ‘kop of munt’ speelden. In het geval van winst zouden ze met een bedrag van maximaal 200 dollar naar huis gaan. Voordat de proefpersonen de munt opgooiden, hadden ze een gesprekje met een onderzoeker die met de helft van de proefpersonen praatte over hun werk in de bankensector, en met de andere helft over geheel andere zaken. De resultaten waren opvallend.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De proefpersonen die er kort tevoren aan werden herinnerd dat ze als bankier werkten, logen opvallend veel vaker over de uitkomst van het kop of munt-spel dan de bankiers die met de onderzoekers over andere dingen hadden gesproken. Een controlegroep met mensen werkzaam in onder andere de farmaceutische industrie werden niet oneerlijker als ze met de onderzoekers over hun werk praatten.

Volgens de onderzoekers wijzen de uitkomsten van hun onderzoek erop dat de door schandalen geplaagde bankensector niet wordt bevolkt door oneerlijke individuen, maar dat de heersende bedrijfscultuur aanzet tot oneerlijkheid.

De Amerikaanse associatie voor bankiers kan zich in ieder geval niet vinden in de bevindingen van de wetenschappers: “Amerika’s banken zetten een zeer hoge standaard waar het aankomt op de eerlijkheid en integriteit van hun werknemers,” aldus de weinig verrassende reactie van de associatie.

Onderwerpen