Spring naar de content

Turken nog steeds boos op Nederlandse politiek: kritiek ‘blijft zoals het is’

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders ontkent dat er iets aan de hand is, toch is Turkije nog niet klaar met boos zijn op Nederland. De Turken vinden dat de Nederlandse overheid en politiek zich discriminerend uit jegens Turken en noemen het onacceptabel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

De Turken vinden dat de Nederlandse overheid de Turkse gemeenschap op ‘een agressieve en racistische wijze bejegent’. “We hebben moeite om te begrijpen waarom deze ‘racistische aanvallen’, die niet te verenigen zijn met onze lange geschiedenis met Nederland, op de agenda staan”, aldus een woordvoerder in het Turkse Hürriyet. De kritiek heeft voornamelijk te maken met een onderzoek naar Turkse jongeren, die ‘vatbaar zijn voor extremisme zijn en terrorisme ondersteunen’, en met de kritiek op vier Turkse organisaties die beschreven staan in een Nederlands overheidsrapport.

Asscher, die al eerder een meningsverschil had over onder meer elementaire verworvenheden van de rechtsstaat, zoals emancipatie van vrouwen en homo’s met de Turkse partijgenoten Kuzu en Öztürk, liet via Twitter al weten dat hij de kritiek niet goed kan plaatsen. Voor de aantijging lijkt hij in ieder geval weinig begrip te hebben.

Toch ondernam Nederland direct actie. Minister Bert Koenders klom in de telefoon om opheldering te verkrijgen, en kon vermelden dat Turkije de kritiek voor een deel heeft weggenomen. Daarmee leek de kous af, maar nu blijkt dat de Turken volgens andere bronnen binnen het ministerie juist helemaal niets terugneemt. Sterker nog, er werd door de woordvoerder van het ministerie letterlijk gezegd ‘het blijft zoals het is’.

De vraag is: moet Timmermans-opvolger Koenders aan zijn talen werken? Of zijn ze er in Turkije nog niet helemaal over uit wat ze van het Nederlands beleid vinden?