Spring naar de content

Nooit meer bang om oud te worden

Zaterdagavond heb ik op IDFA de meest feelgood-achtige feelgoodmovie ooit gezien. Advanced Style heette de documentaire, en het ging over het blog van de New Yorkse Ari Seth Cohen die stijlvolle oudere vrouwen fotografeert, en het ging over die vrouwen. En het was niet bedoeld als feelgoodmovie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Over het blog, dat bestaat sinds 2008, is al veel geschreven. Want Cohen deed iets bijzonders. Of eigenlijk deed hij iets heel normaals maar in onze hedendaagse wereld is dat bijzonder: hij vond oudere dames mooi en fotografeerde hen. Niet zomaar oudere dames maar de meest excentrieke en stijlvolle die hij kon vinden op straat. Als streetstylefotograaf werd hij op deze manier bekend en iedere grote Amerikaanse en internationale krant en tijdschrift schreef over hem.

SmithkinDe documentaire voegt niet per se heel veel toe aan het blog of aan alle artikelen die al geschreven zijn over Cohen en zijn dames. Maar het voegt één ding toe. De vrouwen die erin voorkomen hebben namelijk iets gemeen: een jaloersmakende joie de vivre. Los van de buitenissige hoedjes die ze dragen, de hoge hakken en de zelfgemaakte sieraden, dragen de meeste van hen een aanstekelijke pret met zich mee. Mijn favoriet was de 94-jarige kunstenares Ilona Royce Smithkin die nepwimpers maakte van haar eigen hoofdhaar. Vrolijk kirde ze over het leven, over haar werk, over haar outfits. Over de pijn in haar benen zelfs. En steeds maakte ze grapjes over het feit dat ze helemaal niet wist hoe lang ze nog zou leven. “Ik kan geen groene bananen meer kopen!” lachte ze.

Meestal ben ik best bang om oud te worden. Ik vind de dood heel eng. En ik vind het beginnende verval dat ik zie aan mijn lichaam, niet per se leuk om te zien. De beginnende rimpels op mijn voorhoofd, de eerste grijze haren. Het feit dat de huid toch net een klein beetje minder makkelijk fier blijft zitten. Al die dingen. Maar tijdens deze film was ik even niet meer bang. Na het zien van deze dames, hoop ik vooral dat ik één ding behoud (of zelfs meer van krijg?). Ik hoef niet hun stijl en ik hoef niet hun hoedjes maar ik wil heel graag hun pret in het leven. Dan maakt het niet meer uit hoe lang het nog duurt.