Hoofdpiet Erik van Muiswinkel vindt standpunt Mark Rutte in Pietendiscussie ‘naïef’
Al 17 jaar is Erik van Muiswinkel Hoofdpiet bij de landelijke intocht voor Sinterklaas, een record. Als er iemand een mening mag hebben over Zwarte Piet, dan hij wel. Schrijver Robert Vuijsje interviewde Van Muiswinkel voor de serie ‘Land van afkomst’ in de Volkskrant. Niet geheel verrassend gaat het gesprek vooral over de helper van ’s lands grootste kindervriend.
Vanwege zijn rol tijdens de intocht staat de cabaretier al jaren rond die tijd de buitenlandse pers te woord. ”Ik kan altijd goed uitleggen waarom ik me zwart laat schminken,” zegt Van Muiswinkel. Volgens hem is Piet een bijfiguur in een feest dat vier weken duurt. En het is niet per se een kinderfeest, maar ‘een volksfeest’.
Iedere keer als hij zich laat schminken, schiet het door zijn hoofd ‘dat je iets doet wat door een aantal mensen sterk wordt afgekeurd’. Van Muiswinkel vindt dat er veranderingen moeten komen. “Voor kinderen maakt het niet uit welke kleur Piet heeft.”
Lomp en ongevoelig, zo noemt Van Muiswinkel de Nederlandse volksaard. Ooit liep hij met een Zuid-Afrikaanse uitwisselingsstudente die bij zijn gezin woonde in Haarlem. “Op het voetbalveld riep een moeder: hé Van Muiswinkel, heb je een Zwart Pietje bij je? Ik denk dat het een ontbreken van sociaal gevoel en smaak is.” Onze premier, van wie Zwarte Piet zwart mag blijven, doet het ook verkeerd: “Zoals de reactie van Mark Rutte, over zijn Antilliaanse vrienden die zo blij waren dat ze zich niet hoefden te schminken. Het is niet slim, het heeft iets naïefs.”
“Slechte omgangsvormen moeten we niet verwarren met onversneden racisme,” gaat Van Muiswinkel door in de Volkskrant. “Dan begeef je je op een ander pad, waarbij je een heel vrolijk deel van een open samenleving afsluit door alles vast te leggen en te verbieden met extreem politiek correcte wetten, zoals in Amerika is gebeurd.”
Nederlanders moeten niet denken dat het een onoplosbaar probleem is, zegt de Hoofdpiet. ”In landen met een serieus racismeprobleem zou dit niet kunnen. Het is typisch Nederlands en iets moois dat het hier wel kan.”