Spring naar de content

Opvallend: Al-Qaida vindt onthoofdingen IS ‘barbaars’

Kritiek op IS uit onverwachte hoek. Hoewel terreurbeweging Al-Qaida bepaald geen schone handen heeft en er niet voor terugdeinst gevangenen te executeren, vinden ze er onthoofdingen ‘barbaars’. Dat zegt een kopstuk van de Jemenitische tak van Al-Qaida in een onlangs vrijgegeven video. Onthoofdingen zijn en blijven volgens hem taboe voor Al-Qaida.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Islamitische Staat komt voort uit het Al-Qaida-netwerk, maar de wegen zijn al een tijdje gescheiden. Al-Qaida wees IS de deur omdat de huidige IS-leider Abu Musab al-Zarqawi de instructies van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahiri niet op wilde volgen. De eerste onthoofdde regelmatig gijzelaars en zette de executievideo’s online. Dat wilde Al-Qaida niet. Toen niet en nu nog steeds niet, want onthoofdingen zijn barbaars, en het filmen van ervan voor propagandadoeleinden al helemaal. Dat zei Nasr bin Ali al-Ansi van Al-Qaida Jemen gisteren in een 43 minuten durende video.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Dat filmen en aanmoedigen in de naam van de islam en de jihad is een grote fout en onaanvaardbaar, welke rechtvaardiging ook wordt aangevoerd,” aldus het Al-Qaida-kopstuk. “Dit is heel barbaars,” voegde hij eraan toe. De hoge commandant gaf dat antwoord op de vraag van een verslaggever of Al-Qaida de tactiek van zijn belangrijkste rivaal, Islamitische Staat, aan het kopiëren was. De Jemenitische tak van Al-Qaida distantieert zich met deze kritiek dus van IS. “Er bestaat geen twijfel over dat sommige van onze leden beïnvloed zijn door het zien van de recent verspreide onthoofdingen,” laat al-Ansi verder nog weten. “We aanvaarden die praktijk niet en keuren hem ten sterkste af.”

Volgens hem heeft de profeet Mohammed het ook nooit zo bedoeld. “Profeet Mohammed, vrede zij met hem en zijn familie, heeft ons bevolen om in alles vriendelijk te zijn, zelfs in het doden, en het is geen onderdeel van vriendelijkheid om onthoofdingen en slachting te filmen en te publiceren in het openbaar, waar de zonen en dochters van hen die gedood zijn het kunnen zien.”

Opvallende uitspraken voor iemand uit de organisatie die de aanslagen op de Twin Towers beraamde…