Spring naar de content

Uitdaging: IkPas-initiatief daagt u uit een maand alcoholloos te leven

In de feestelijke decembermaand stijgt de alcoholconsumptie flink. Om in januari nog even door te zetten met allerhande nieuwjaarsborrels. Een maandje stoppen kan dus geen kwaad en een initiatief van onder meer de GGD moet dat simpeler maken. Collectief stoppen met alcohol drinken met IkPas, zou het werken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Op de site van het initiatief staat te lezen dat Nederlanders bij steeds meer gelegenheden alcohol drinken. Vaker in de week ook vooral. 35 procent van de vrouwen ouder van 50 jaar en 50 procent van de mannen in die leeftijdscategorie drinken op minimaal vier dagen per week, zo blijkt uit onderzoek. Jongeren kunnen er ook wat van, maar drinken nog net iets minder dan de 50-plussers: 20 procent drinkt minimaal tien keer in de maand.

Op de site van IkPas kunnen mensen zich aanmelden voor een alcoholloze periode van 30 of 40 dagen. Het wordt aangeraden om je samen met vrienden of collega’s aan te melden: ‘Deel gedurende de periode je ervaringen met elkaar en ontdek wat de rol van alcohol in jouw leven is’.

Mocht u beginnen aan een maand zonder alcohol en willen weten wat u dan kunt drinken. IkPas geeft tips: water, koffie, thee en fris bijvoorbeeld. Maar ‘er zijn ook heel spannende cocktails’, compleet met verwijzing naar een man die die cocktails verzint en maakt.

Aan mensen kenbaar maken dat je ‘past’, gaat heel eenvoudig: u krijgt bij aanmelding een speldje. Wil je eerst weten hoe anderen het er afbrengen? Trouw-redacteur Andrea Bosman deed het al eens en pende haar ervaringen neer. Niet uit het veld geslagen na haar relaas? Plak dat speldje op uw borst en succes met een maand onthouding.

Onderwerpen