Spring naar de content

Britse arts ontwikkelt ultieme party-drug

Hoewel we praktisch allemaal weten dat te veel alcohol drinken niet goed voor ons is, houdt dat de meesten niet tegen om af en toe over de schreef te gaan. Juist voor diegenen die een (beginnend) probleem hebben met excessief drinken, ontwikkelt de Britse psychofarmacoloog David Nutt een party-drug met als doel de gebruikers op een prettige manier high te maken, en tegelijkertijd hun drankgebruik te verminderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fabienne Meijer

Nutt werkt hiervoor samen met een beruchte drug-designer die alleen bekend wil staan onder zijn pseudoniem, Dr Z. Ze doopten de nieuw ontwikkelde drug “Chaperon”, met als wetenschappelijke naam MEAI (5-methoxy-2-aminoindane). Qua structuur is de drug te vergelijken met MDMA en het antidepressivum bupropion. De drug heeft echter ook iets weg van het giftige PMA, waardoor er nog wel enige risico’s aan het idee kleven. Het effect van de drug op de hersenen is moeilijk te voorspellen, omdat kleine veranderingen in moleculen een groot effect kunnen hebben op neurotransmitters.

De werking van de drug is als volgt: men neemt Chaperon in tijdens of vlak voor het drinken. Naarmate de avond vordert treedt de drug in werking, waardoor de zin om alcohol te drinken afneemt en een licht euforisch gevoel wordt geproduceerd. Op die manier ervaart de gebruiker wel een buzz, maar zijn er geen negatieve gevolgen.

Tot nu toe hebben 40 proefpersonen de drug uitgeprobeerd. De effecten waren gevarieerd: sommige gebruikers rapporteerden een verminderde lust naar alcohol, anderen voelden een euforische stemming. Er zijn nog geen laboratoriumtests uitgevoerd, “en die zijn wel nodig,” aldus Nutt. Deze tests zijn nodig om bijvoorbeeld een veilige dosering te kunnen vaststellen.

Voordat de drug werkelijk legaal op de markt kan komen, moet aangetoond worden dat er geen complicaties optreden met het mixen van de drug en alcohol. Daarnaast moet bewezen kunnen worden dat de drug ook werkelijk helpt om minder te drinken, en niet slechts een euforisch gevoel opwekt. Er is dus alle schijn dat de drug het niet gaat halen, maar Nutt is niet pessimistisch. Dr. Z weet waarschijnlijk wel hoe de drug zijn weg naar het publiek vindt.