Spring naar de content

Wie maakt de sterkste pil? Wapenwedloop in de xtc-industrie

Het afgelopen jaar werd er al vaker aan de alarmbel getrokken: xtc-pillen worden steeds sterker, met alle risico’s van dien. Vice sprak met xtc-producenten en vroeg waarom ze drugs op de markt brengen die zo sterk zijn dat één pil vijf man onder de pannen kan brengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Het Trimbos-instituut waarschuwde vorig jaar al voor de toenemende sterkte van xtc din Nederland: in korte tijd is de hoeveelheid mdma in de door hen geteste pillen namelijk bijna verdubbeld. Een gemiddelde pil bevatte in 2010 nog zo’n 90mg mdma, tegenwoordig ligt deze hoeveelheid vermoedelijk eerder rond de 140mg.

Waarom een snoepje van 300mg?
Vice sprak met xtc-producenten die via het deep web, het niet door zoekmachines in kaart gebrachte deel van het world wide web, buitengewoon sterke pillen verkopen. Waarom een snoepje met 300mg mdma op de markt brengen als de gemiddelde feestganger aan 80-90mg genoeg heeft voor de hele avond? Het antwoord is tweeledig.

De eerste reden is voor de hand liggend: er is onder feestgangers gewoonweg vraag naar krachtige pillen. Onder de 150mg mdma per pil zijn kopers tegenwoordig vaak ontevreden over hun aankoop, wat fabrikanten stimuleert om hoge doses mdma toe te voegen. Een kwestie van vraag en aanbod.

Onderlinge competitie
Maar eergevoel en onderlinge concurrentie spelen een minstens zo grote rol. Thijs Roes van Vice chat onder andere met ‘Freshest’, maker van de krachtige skull-pil (300mg). Hij vergelijkt de toenemende hoeveelheid mdma in pillen met innovatie binnen de autosector. “Ze maken één auto die overal bovenuit steekt, en vergelijken die vervolgens met die van de concurrentie. Daarna proberen alle andere autofabrikanten daar met nieuwe innovaties weer overheen te gaan.”

Ook xtc-maker ‘Ponzi’ beaamt dat de sterkte van pillen toeneemt door onderlinge concurrentie. Hij voegt daaraan toe dat het hem er ook om gaat zichzelf uit te dagen, zo is het bijvoorbeeld moeilijker om sterke pillen de juiste kleur te geven. Het vinden van oplossingen voor dat soort problemen motiveert hem.

De stijging in de sterkte van pillen zal niet doorzetten, denkt Ponzi. Daarvoor bestaat er niet genoeg vraag naar extreem sterke pillen.

Lees hier het volledige artikel van Vice.

Onderwerpen