Spring naar de content

Een workshop columns schrijven door Marcel van Roosmalen

Nrc.next-columnist Marcel van Roosmalen gaf een workshop columns schrijven. Ik stelde me voor dat hij had ingestemd om er een column over te schrijven. Het werd een dankbare middag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Klaas Knooihuizen

Iedereen was er. De gesjeesde student, het carrièremeisje dat het eigenlijk veel te druk had, de grijze muizen die op de valreep kwamen uitzoeken of er al die jaren misschien een briljante columnist in hen had gehuisd.

Een van hen betoogde vurig dat je columns kon bundelen en dat zo’n bundel ideaal was voor op het toilet. Een vrouw spoorde ons aan om actiever deel te nemen aan de discussie. De rest van de middag zei ze niets meer. Een ander was op zoek naar de essentie. Ze vroeg zich herhaaldelijk af wat dat nou precies was, een column. Het antwoord, ‘er zijn geen regels’, kon haar niet bevredigen. Ze had spijt van het geld dat ze in de parkeermeter had gegooid.

Pauze
De pauze werd verwelkomd als een goede vriend. Daarna werden we aan het werk gezet. Het was de bedoeling om een begin te maken van een column over de workshop. Ik schreef:

“Nrc.next-columnist Marcel van Roosmalen gaf een workshop columns schrijven. In een ongezellige kelder aan een doorgaande weg in Amsterdam vertelde hij dat hij zijn positie te danken had aan de onorthodoxe reportages die hij schreef. Het onorthodoxe zat hem daarin, dat hij altijd onvoorbereid op pad ging. In die zin kon je ook de workshop onorthodox noemen.

Ik zou liegen als ik zei dat ik me er veel meer van had voorgesteld. Toch had ik me aangemeld. Deelname bedroeg 75 euro, dus één bruikbare tip en je had het eruit. Na de pauze las ik mijn aantekeningen door. ‘20 januari 2015’ stond er. Daaronder: ‘Workshop columns schrijven door Marcel van Roosmalen’. Dat was het.”

Het woord ‘ongezellig’ moest er natuurlijk uit, dat werd uit de context wel duidelijk. Verder was het goed. Een paar vrouwen vonden de eerste zin saai, maar volgens Van Roosmalen moest je niet proberen grappig te zijn. Dat was de situatie al.

De andere cursisten doorstonden de test met wisselend succes. De grootste verliezer was de tweede ‘o’ uit Roosmalen.

Na afloop maakten we een praatje, Van Roosmalen en ik. Er vloog een stukje chips uit zijn mond dat op mijn mouw landde, maar het was naturel chips dus ik zei er niets van.

Drie tips
Ik kwam thuis met drie tips, die ik direct in de praktijk bracht:

Het is onzin om langer dan anderhalf uur over een column te doen.

Zolang je aan een bepaalde kwaliteitsstandaard voldoet is het niet erg als je negen van de tien keer ontevreden bent.

Je moest niet proberen om een column rond te maken. Het beste is om abrupt te eindigen.