Spring naar de content

Jody Bernal en de Foppers in concert

Naar aanleiding van het overlijden van de Griekse Demis Roussos had Het Parool een interview met een Nederlandse imitator van de zanger. Een fijn detail was dat de imitator onder meer te boeken is via foppersinconcert.nl. Hoewel Semi Roussos aangaf nooit daadwerkelijk geboekt te zijn via de site zwichtte ik voor de flauwe woordspeling in de bedrijfsnaam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Wie de website bezoekt vindt een keur aan dubbelgangers verdeeld over diverse categorieën. Binnenlandse zangers, binnenlandse zangeressen, bekende Nederlanders en al deze groepen hebben ook een buitenlandse equivalent. Er zijn zelfs hele imitatiebands te boeken. Nooit heb ik geweten dat in Nederland zoveel mensen een zakcentje verdienen met look-a-liken. En een prima zakcentje ook. In de categorie Nederlandse zangers kost een nep-Hazes, -Borsato of -Froger al gauw tussen de 800 en 1500 euro voor een optreden van 30 minuten. Exclusief 6 procent btw, ook dat nog.

Er is één dubbelganger die ruim onder deze prijsrange duikt. De imitator van Jody Bernal komt voor 349 euro in witte linnenbroek en met ontblote torso je feestje opleuken. Voor deze fooi komt hij niet een schamel half uurtje, maar een volledig uur. Dat geeft te denken. Het tarief van de imitators is waarschijnlijk een afgeleide van de marktwaarde van degene die zij imiteren. Kost de echte Jody Bernal net zoveel als een fake Marco Borsato of Guus Meeuwis? Geheel vreemd zou dat niet zijn. Borsato, Meeuwis, Bauer en Froger hebben jarenlang hits gescoord en volle stadions getrokken.

Denk je aan Jody Bernal dan denk je zonder twijfel aan Que Si, Que No, het nummer waar de Nederlands-Colombiaanse zanger in 2000 een zomerhit mee had. Het bescheiden succes van Oh Bambolero ten spijt, Bernal zal door de meesten als eendagsvlieg herinnerd worden. Na deze hitjes werd het stil rondom hem. Jaren later dook Bernal op bij Sterren Dansen op het IJs. Daarna dook hij in een soortgelijke show van duikplanken wat hem een gescheurd trommelvlies opleverde. Bernal was van zanger omgeturnd tot tv-persoonlijkheid. Een status die meestal aanduidt dat iemand verworden is tot het residu van zijn talentvolle ik.

Moeten we ons zorgen maken om Jody Bernal, vroeg ik mij af. Volgens het profiel van zijn imitator doet de echte Jody Bernal ‘vele vrouwenharten sneller kloppen’. Een korte zoektocht op internet leert dat dit in ieder geval nog ten dele steeds waar is. De tv-persoonlijkheid is twee weken geleden in Thailand in het huwelijksbootje gestapt. Gelukkig in de liefde en gezien de huwelijkslocatie zal hij niet op zwart zaad zitten.

En er was meer goed nieuws. De Volkskrant publiceerde een groot artikel over het 14-jarige kunstschaatstalent Kyarha van Tiel. Zij droomt van een deelname aan de Olympische Spelen in 2018. Het meisje begon niet met kunstschaatsen vanwege Sjoukje Dijkstra of Joan Haanappel. Nee, zij vond het er zo leuk uitzien wat Jody Bernal deed bij Sterren Dansen op het IJs. Als zij slaagt dan betekent dit dat Jody Bernal de inspiratiebron is voor een geslaagde Olympisch droom. Dat kunnen Rene Froger en Marco Borsato hem niet nazeggen.