Spring naar de content

Vier de poëzieweek, lees een dichtbundel!

Bij het opstaan had u al zo’n gevoel: er was iets bijzonders aan de hand. Maar wat? Werd de straatprijs vandaag uitgereikt? Was u weer eens een verjaardag vergeten? De zon bescheen uw eettafel alsof het zomer was, buiten deinden de besneeuwde takken lieflijk op de zachte januariwind. Het leven leek intenser, rijker, glorieuzer. Toen u de deur uit stapte, wist u het: natuurlijk. Natúúrlijk! De Poëzieweek is begonnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dries Muus

Van alle vormen van literatuur is poëzie de meest mysterieuze. De meest obscure, de meest elitaire misschien wel. En: de minst gelezen. In de trein en op het strand lezen allerlei soorten mensen allerlei soorten boeken. Goede en waardeloze romans, essaybundels en biografieën, of zo’n boek met herkenbare stukjes over taal en gekke hedendaagse stopwoordjes.

Hoe vaak zie je iemand met een dichtbundel? Hoe vaak pakt u zélf een dichtbundel? Ik: beschamend weinig. Driekwart van de spaarzame gedichten die ik lees, google ik en lees ik van het scherm. De handvol dichtbundels in huis verstoffen, en leggen het steeds af tegen de romans, de essays en de toneelstukken.

Goede voornemens
Ik neem het me regelmatig voor: meer poëzie lezen. De tijd nemen om een gedicht volledig door te laten dringen. Niet meteen geïrriteerd raken als je een zin of strofe niet begrijpt, en misschien zelfs elk verlangen naar een eenduidige betekenis opzij zetten. Als dat niet werkt: de onbegrijpelijke poëzie uit het raam gooien, en overstappen op goede, toegankelijke poëzie.

Meestal blijft het bij het voornemen. Is het luiheid? Smaak? Temperament? Gewoonte? Een beetje van allemaal, waarschijnlijk. En toch. Er zijn gedichten die me meer doen dan de beste romans, er zijn dichtregels die me meer ontroeren dan het mooiste proza.

Aansporing
Misschien is de Poëzieweek juist voor zulke lezers een geschikte aansporing: de potentiële liefhebbers, die zich te vaak laten afschrikken door dichtbundels. Of door hun vooroordelen over dichtbundels.

Op de site van de Poëzieweek vindt u alle activiteiten, acties, en geschenken op een enthousiasmerend rijtje. Via Poëziebieb kunt u een gratis app downloaden, waarin dichter, en tegenwoordig ook succesauteur Erik Jan Harmens, bekende Nederlanders vraagt naar hun favoriete gedicht. Sympathieke filmpjes, prachtige gedichten – bijvoorbeeld de favoriet van Mathilde Santing, Stone Is Not Stone, van Carson McCullers.

U kunt de Poëzieweek ook gewoon vieren door het Poëziegeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer te lezen. Dat krijgt u gratis als u een dichtbundel koopt, bijvoorbeeld van Bukowski. Of van Kavafis of Lorca of Campert, of Larkin of Pessoa of Elizabeth Bishop. Als u één gedicht voorlopig wel genoeg vindt, lees dan bijvoorbeeld Credo van Robinson Jeffers, met de onvergetelijke slotregels:

The beauty of things was born before eyes and sufficient to itself; the heart-breaking beauty
Will remain when there is no heart to break for it.