Spring naar de content

Ironie: ‘piraat’ BitTorrent gaat eigen televisie maken

Een bedrijf dat zich beperkt tot het aanbieden van film en televisie lijkt niet meer van deze tijd. Neem alleen al Netflix, de leverancier van on-demand-televisie. In 2012 verscheen de eerste eigen geproduceerde televisieserie. Inmiddels zijn Orange is the New Black en House of Cards gevestigde titels in tv-land. E-commercebedrijf Amazon zette recent dezelfde stap en produceerde de bekroonde serie Transparent. En binnenkort sluit zich nog een bedrijf bij hen aan: BitTorrent, de dienst die ironisch genoeg al jaren gratis films en series verspreidt – tot grote ergernis van producenten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

BitTorrent Bundles is het legale alternatief voor het gewone BitTorrent. De meeste muziek op Bundles is gemaakt door onafhankelijke muzikanten, maar de site biedt ook het album van rocklegende Thom Yorke. BitTorrent Bundles werkt ongeveer hetzelfde als de illegale verise van BitTorrent, met het grote verschil dat mensen betalen. Het geld gaat direct van de luisteraar naar de artiest. In samenwerking met Rapid Eye Studios gaat BitTorrent content produceren en aanbieden via BitTorrent Bundles. BitTorrent heeft aangekondigd in het begin de volledige rechten te hebben, maar na een of twee maanden de series volledig vrij te geven.

Hoewel het bedrijf uit San Francisco in de voetsporen treedt van Netflix, beweert het geen concurrentie met het populaire platform te willen aangaan. De eigen content zal een stuk beperkter zijn dan het enorme aanbod van gigant Netflix en zich vooral richten op de doelgroep van jongeren van 14, 15 jaar. De eerste serie, Children of the Machine, komt eind 2015 uit en valt binnen het genre science-fiction.

BitTorrent was aanvankelijk van plan de eerste aflevering gratis online te zetten, met de bedoeling dat 250.000 mensen $9,95 zouden willen neertellen voor de rest van het seizoen. Was dat bedrag eenmaal binnen, dan zouden alle afleveringen kosteloos beschikbaar komen.

Nu heeft BitTorrent zijn plan van aanpak veranderd. De hele serie zal gratis te zien zijn via BitTorrent Bundles en hoopt het bedrijf te verdienen aan advertenties. Wie geen zin heeft in reclame, kan voor $9,95 een bonusversie van de serie krijgen zónder spotjes.

Laten we hopen voor BitTorrent dat collega’s de content niet illegaal zullen verspreiden voordat de eerste winst is gemaakt.