Zo ‘vergroent’ de Aziatische reus
Wie aan China denkt, denkt al snel aan vieze lucht en vergiftigd rivierwater. Toch groeit het gebruik van windenergie bijna nergens zo snel als in het Aziatische megaland. Vergroent China dan eindelijk?
Luchtvervuiling doet momenteel veel stof opwaaien in China, waar de enorme door steenkolen aangedreven industrie de luchtkwaliteit zo slecht maakt dat veel mensen de deur niet meer uitgaan zonder mondkapje. Zo werd Under the Dome, een recent uitgekomen documentaire over luchtvervuiling in China, vorige week een enorme hit: binnen twee dagen werd de docu zo’n 200 miljoen keer bekeken, discussie over de luchtkwaliteit in het land domineerde de Chinese social media. Toch neemt duurzame energie momenteel een ongekend hoge vlucht in China.
Duurzaam groeit
Te midden van de consternatie over smog groeit de Chinese windenergiesector namelijk in een tempo waarbij dat van koploper Europa verbleekt. Zo neemt de Aziatische grootmacht bijna de helft van de wereldwijd bijgebouwde windenergiecapaciteit voor zijn rekening in 2014 en is het land in totaal verantwoordelijk voor maar liefst 31 procent van de wereldwijde capaciteit. Ook voor een land met bijna 1,5 miljard inwoners zijn dat bepaald geen truttige cijfers.
Indrukwekkende cijfers dus, maar betekent dit ook dat China daadwerkelijk vergroent? Hoewel het land momenteel zijn best doet om met duurzame alternatieven in de nog altijd groeiende vraag naar energie te voorzien, worden er nog steeds gigantische hoeveelheden steenkolen verbrand. China is daarmee de drijvende kracht achter de mondiale steenkolenindustrie, stelt de International Energy Agency (IEA) in het Medium-term Coal Market Report over de stand van zaken in de kolenindustrie in 2014.
Politiek issue
Toch zijn de duurzame ambities van de Chinese overheid groot. Zo heeft de regering de intentie om de capaciteit van de nationale windenergiesector gedurende de komende vijf jaar te verdubbelen. Het IEA bevestigt in het eerder genoemde rapport dat de Chinese overheid de strijd met milieuvervuiling nu echt lijkt te zijn aangegaan en inzet op duurzaamheid, en ook deze Oxford-studie spreekt van een ‘enorm politiek issue’.
Het feit dat de doorgaans repressieve regering het publieke debat dat is ontstaan naar aanleiding van de Under the Dome-documentaire heeft laten voortrazen zonder in te grijpen is een duidelijk teken dat het de zorgen van de bevolking deelt. Maar bezorgd of niet, het zal nog een flinke tijd duren voordat de Aziatische reus een groene koploper is. De vervuilende Chinese industrie vormt namelijk de ruggengraat van de economie, en dat verander je niet zomaar.