Spring naar de content

Zo’n collectie stop je niet in een doos

Zestien jaar geleden tikte Arjan Wijngaard als twintigjarige zijn eerste voetbalshirt op de kop. Een tenue van Everton. De club uit Liverpool behoort samen met FC Groningen en Feyenoord tot de favoriete clubs van Wijngaard. Na dit shirt volgde er nog een, en nog een, en nog een. Inmiddels staat de teller op 1.540 shirts, maar het einde van de verzamelwoede is nog niet in zicht. Iedere maand voegt de Groninger vijf tot tien shirts aan de snel uitdijende collectie toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

De voetbaltextielverslaving ging zelfs zo ver dat deze een belangrijke factor werd tijdens de huizenjacht die Wijngaard enkele jaren geleden ondernam. Gek? “Ach, de één sleutelt het hele weekend aan auto’s. Ik spaar toevallig voetbalshirts”, zegt Wijngaard. Hij zocht en vond een appartement met een kamer die dienst kon doen als expositieruimte annex computerkamer. “Als je zo’n verzameling hebt moet je ‘m niet in dozen stoppen,” zo redeneert de voetballiefhebber. Dankzij deze filosofie zijn de shirts nu uitgestald in een ruime kamer die beperkt is opengesteld voor bezoekers. Soms wordt Wijngaard benaderd door voetbalfanaten die graag een kijkje willen nemen in het thuismuseum.

Met nieuwsgierigen die wel langs willen komen heeft Wijngaard altijd even vooraf contact om de intenties van zijn bezoekers in te schatten. Mensen die een reis naar het Hoge Noorden te ver vinden kunnen zich online vergapen aan de collectie via Wijngaards website voetbalshirts.org waar de hele collectie digitaal is uitgestald. Inclusief enkele details per shirt, zoals de bijnaam van de club en het seizoen waaruit het shirt dateert.

De website biedt de Groninger tevens een mooi platform om in contact te komen met medeverzamelaars wereldwijd met wie hij zo nu en dan een shirt ruilt. Naast het ruilen verkrijgt de verzamelaar ook nieuwe shirts door eBay en Marktplaats af te struinen naar koopjes. Verder heeft Wijngaard het geluk dat een van zijn ooms tijdens zakenreizen het zoeken naar voetbalshirts een ontspannen afleiding van werk vindt. Webshops van voetbalclubs hebben eveneens een dankbare klant aan de noordeling. “Maar ik kijk altijd naar betaalbaarheid. Het is een voordeel dat ik niet op zoek ben naar de meest recente shirts,” aldus Wijngaard.

Wel zoekt hij, zoals iedere verzamelaar, naar unieke stukken. Zo wist Wijngaard onlangs een bordeauxrood uitshirt van FC Groningen op de kop te tikken dat de Eredivisie-ploeg eenmalig droeg in een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Hoog op het verlanglijstje van Wijngaard staan nu groenwitte voetbalshirts. Niet alleen omdat een zijn favoriete clubs, FC Groningen, hierin speelt, maar ook omdat deze kleurencombinatie weinig voorkomt in de voetbalwereld.

Hoe uniek ook, Wijngaard zou afstand kunnen doen van zijn verzameling. De verzamelaar, werkzaam in het bankwezen, heeft zijn collectie verzekerd tegen de waarde van een mooie middenklasser. Toch zullen de shirts nooit tegen het verzekerde bedrag de deur uitgaan. “Mocht iemand de loterij winnen en een leuk bod doen, dan wil ik erover nadenken. De collectie is mij meer waard dan de verzekeringswaarde. Emotionele waarde klinkt zo zwaar, maar er zit zeker veel tijd in de verzameling”, stelt de nuchtere shirtjesspaarder. “Bovendien moet je dan opnieuw beginnen.”

De ontwikkelingen in Arjans collectie zijn ook te volgen via Facebook.