Spring naar de content

Het gaat beter met de huizenmarkt? Een feestje van korte duur

Vorige week was daar het heuglijke nieuws dat er 165.000 huizen weer ‘boven water’ staan vanwege de aantrekkende huizenmarkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Boven water betekent hier dat de huizen nu – in elk geval theoretisch – méér waard zijn dan de hypotheekschuld die er op rust. Zeker weet je het pas als je je huis daadwerkelijk hebt verkocht. Als je de berichtgeving over de huizenmarkt mag geloven is er geen vuiltje meer aan de lucht, na al die ellende van de afgelopen jaren. Koppen als ‘huizenmarkt trekt aan’ en ‘Herstel woningmarkt zet door’ lijken inmiddels maandelijks terugkerende rubrieken te zijn in de Nederlandse media.

De restschuld van hun hypotheek is nu niet meer groter dan de waarde van hun huis.

Maar vorige week nog stonden er 900.000 huizen onder water – de erop rustende hypotheekschuld was hoger dan de huidige verkoopwaarde. Wie dat iets goeds vindt, zou zich moeten afvragen wanneer de situatie voor het laatst zo is geweest, het is nog altijd een ongekend precedent. Die 900.000 huizen vormen globaal 25 procent van het eigen woningbezit in ons land.

Het is zeker zo dat een inmiddels weer enigszins positief geworden consumentenvertrouwen helpt. Ook zal de alweer afgeschafte schenkingsregeling van 2014 een flinke impuls hebben gegeven. Dit, in combinatie met historisch lage rentes, maakt de aankoop van een huis voor meer mensen haalbaar en zoals u weet: bij meer vraag stijgen de prijzen.

Toch denk ik dat het feestje van korte duur zal zijn. De rente op Duitse bunds (de Duitse staatsobligaties die wereldwijd als goudgerand worden gezien) steeg vorige week totaal onverwacht en relatief fors. Twee weken geleden bedroeg die rente 0,08 procent, vorige week werd even in wat door kenners al een ‘flash crash’ werd genoemd de 0,34 procent aangetikt.

Zolang het allemaal achter de komma noteert, lijkt dat niet veel voor te stellen, maar deze toename is wel een ruime verviervoudiging.

Gaat u er maar gerust van uit dat als de rente op bunds stijgt, de rest van Europa snel zal volgen. Dan komt er een einde aan de almaar dalende hypotheekrente en zal de financiële polsstok van potentiële huizenkopers navenant in lengte afnemen: bij een hogere rentevoet krijgen ze een lagere hypotheek met afnemende vraag als gevolg. En u weet óók: bij afnemende vraag dalen de prijzen.