Spring naar de content

Hoe kandidaten Songfestival massaal ‘de Nederlandse succesformule’ kopiëren

Vanaf 19 mei zal heel Europa weer even in de ban zijn van het Eurovisie Songfestival. Het is de zestigste editie van het muziekspektakel, en zal dit jaar plaatsvinden in Wenen. Vorig jaar eindigde het Nederlandse The Common Linnets op de tweede plaats; nu mag Trijntje Oosterhuis strijden voor de Nederlandse eer. Gisteren gaf Songfestival-kenner Cornald Maas alvast een voorbeschouwing in Pauw. En wat blijkt: de Nederlanders hebben een succesformule uitgevonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Het Songfestival is populair, en geen melige aangelegenheid meer. Na de inzending van Sieneke (sjalalalie), Anouk bezorgde Nederland met haar nummer ‘Birds’ een plaats in de toptien, en zorgde ervoor dat ons land weer volop meedeed. Daarna was het de beurt aan Ilse de Lange en Waylon, als The Common Linnets. Met het nummer ‘Calm after the Storm’ eindigden ze als tweede, de beste prestatie van Nederland sinds 1975.

Acht man-vrouw duo’s
“Een nummer waar Nederlanders nog geen cent voor gaven en dat werd ‘weggekacheld’,” zo oordeelde Maas over zilveren succes van The Common Linnets, “maar wel een nummer dat het Europese publiek flink kon bekoren.” De Lange en Waylon hebben vorig jaar menig Europees land versteld doen staan en werden daardoor een inspiratiebron voor de nieuwste inzending, vervolgde hij. Daarbij, zo meent Cornald Maas, wordt ‘het Nederlandse concept’ dit jaar massaal gekopieerd. Er zijn acht man-vrouw-duo’s, onder meer afkomstig uit Litouwen, Engeland en Noorwegen. En: de zangeres die Noorwegen dit jaar vertegenwoordigt zal een kopie van het country-achtige kanten jurkje van Ilse de Lange dragen.

De tweede plaats van Nederland was volgens enkelen vorig jaar te danken aan de productie, en de bijzondere registratie van het optreden door de Belgische regisseur Hans Pannecoucke. De camera kwam van hoog langzaam naar beneden en draaide om het duo heen. Camerawerk dat een Nederlandse oorsprong kent, liet Maas gisteren ook weten. Onder andere Estland en Noorwegen zullen een soortgelijk ‘visueel plan’ gebruiken, later deze maand.

Jostiband
Finland komt dit jaar met een inzending die alles behalve is afgekeken van The Common Linnets: de zwakbegaafde punkrockband Pertti Kurikan Nimipäivät vertegenwoordigt het Scandinavische land. Jeroen Pauw noemde het gisteravond ‘een soort Jostiband’.

Volgens Maas heeft The Common Linnets aangetoond dat iedereen die naar ‘camp’ en hysterie verlangt, bedrogen uitkomt op het Songfestival. Over de zwakbegaafde band zegt hij: “Het zijn tot slot zijn gewoon mensen met een verstandelijke handicap die optreden, niet meer dan dat. Er zijn geen vrouwen met baarden of andere hysterische dingen.”


Volgens Maas is de concurrentie voor Trijntje groot. “Er zijn vijftien andere kandidaten en je voelt soms dat andere bijdragen urgenter of onderscheidender zijn.” Het beste liedje van dit jaar komt volgens hem van België. Ook Zweden en Australië zijn grote kanshebbers volgens de Songfestivalkenner.