Spring naar de content

Overzicht: meest spraakmakende momenten uit tien jaar DWDD

Met een felle discussie tussen tafeldame Sylvana Simons en Martin Šimek over ‘zijn zwartjes’ als het controversiële hoogtepunt van de week, komt vandaag een einde aan het tiende seizoen van De Wereld Draait Door. HP/De Tijd maakte de balans op van tien jaar DWDD, en zette de meest spraakmakende momenten van een decennium voor u op een rijtje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

10. Patricia Paay in de Playboy (2009)
Patricia Paay besluit op zestigjarige leeftijd nog eens in de Playboy te gaan staan. Dat valt niet goed bij cabaretier Theo Maassen. Hoewel hij de eer heeft om als een van de eersten de foto’s te bekijken, zegt Maassen over de naaktfoto’s van Paay: ‘Nou, een vriend van mij is necrofiel…’

9. De ghettomeisjes van Mildred Roethof (2010)
Programma- en documentairemaker Mildred Roethof maakte een documentaire over een aantal jonge meiden die een nogal opmerkelijke levensstijl hebben. Volgens de meisjes brengt Roethof alleen hun negatieve kanten in beeld. Roethof verweert zich door te stellen dat ‘als ze écht alles had laten zien…’. Enfin. Oordeelt uzelf.

8. De Premgate (2010)
Prem Radhakishun raakte in opspraak omdat hij Jean-Pierre Geelen van De Volkskrant voor pedofiel uitmaakte. De krant zou onbetrouwbare dingen over Prem hebben geschreven. Aldus Prem. Geelen reageert laconiek, Van Nieuwkerk vindt de lukrake beschuldiging in zijn uitzending niet echt plezant.

7. Jort Kelder versus Pieter Storms (2010)
Echt menens is het pas als Jort Kelder en Pieter Storms tegenover elkaar zitten. De beschuldigingen vliegen over en weer, vooral vanaf het moment dat Kelder de vrouw van Storms, Nina Brink, ten laste legt dat ze aan SM doet.

6. De #Selfies ven Heleen (2014)
Niet de aanwezigheid van Heleen van Royen, maar vooral de foto van haar tampon maakte vorig jaar veel indruk. Van Royens nieuwe boek Selfmade was net uit en om die reden zat ze bij Matthijs aan tafel. Het leverde de volgende dag koppen op als ‘heel Nederland walgt van tamponkut Heleen van Royen’. Mocht u de tampon van Heleen niet meer willen zien, dan hierbij nogmaals.

5. Boer Aad is woest (2012)
Als Boer zoekt vrouw-kandidaat boer Aad boos is, dan is het foute boel. DWDD mocht geen beelden van het programma uitzenden – zowel de KRO, Boer zoekt vrouw als boer Aad zelf waren boos vanwege een eerdere kritische noot – dus werden de personages nagespeeld.

4. Kees van Kooten breekt door bij DWDD (2013)
In 2013 brak Van Kooten door, bij de jongere generatie(s).Twitter ontplofte. Kees van Kooten was te gast in De Wereld Draait Door en maakte een verpletterende indruk op twitterend Nederland.

3. Fernando Ricksen vertelt dat hij ALS heeft (2013)
Niemand wist dat de oud-profvoetballer en voormalig international van het Nederlands Elftal de spierziekte ALS had. Totdat Matthijs van Nieuwkerk hem plotseling vroeg waarom hij toch zo moeilijk sprak. Een aangeslagen Ricksen vertelt vervolgens dat hij ‘wat last heeft met praten’ en dat een maand voor de uitzending ALS bij hem was geconstateerd, waarna hij in tranen uitbarst.

2. Maarten Biesheuvel huilt (2013)
Eens per jaar neemt Adriaan van Dis de DWDD-studio over. Tijdens de eerste keer dat Van Dis zijn programma Hier is… Adriaan van Dis nieuw leven inblies, interviewt hij Maarten Biesheuvel. Bij het voorlezen van Brief aan vader houdt Biesheuvel het niet droog. Van Dis troost hem onder toekijkend oog van Van Nieuwkerk met de woorden: “Niet huilen jongen, het is prachtig”.

1. Mart Smeets: ‘Matthijs van Nieuwkerk is nog stommer dan hij eruit ziet’ (2013)
De boodschap was voor iedereen duidelijk. Later maakte Smeets overigens wel zijn excuses.

Onderwerpen