Overzicht: de meest spraakmakende fragmenten van het eerste jaar Pauw
Een ‘te hoog De Wereld Draait Door-gehalte’, ‘Precies Tan, maar dan met Pauw’, en ‘slaapverwekkend’. De kritieken waren niet mals na de eerste solo-uitzending van Jeroen Pauw. De dag na de eerste uitzending (1 september) moest Pauw het vooral hebben van Volkskrant-televisierecensent Jean-Pierre Geelen: “Pauw behoeft een scherper uitnodigingsbeleid, maar de presentator Pauw bleek in zijn eentje scherper, gevatter en humoristischer dan wanneer hij ruimte moet afstaan in een duopresentatie. Dat is winst.”
Na vanavond zit het eerste jaar Pauw erop. Dankzij een gestage groei naar gemiddeld zo’n 700.000 kijkers per uitzending, komt er een vervolg. Ook het seizoen 2015/2016 zal Jeroen Pauw te zien zijn bij de VARA op NPO 1. HP/De Tijd maakte een selectie van vijf spraakmakende momenten uit het eerste seizoen Pauw.
Zwarte Piet
Het kon niet anders dan uit de hand lopen. Met een bak popcorn (of pepernoten) op schoot kon de kijker genieten van een botsing tussen Sunny Bergman, Quinsy Gario én PVV’er Joram van Klaveren. Voor een avondje borrelen zal niemand dit gezelschap uitnodigen – laat staan tegelijk. Pauw durfde het aan.
Timmermans’ zuurstofkapje
“U weet dat er iemand is gevonden met een zuurstofkapje op zijn mond?”, liet toenmalige staatssecretaris Timmermans zich ontglippen, in een heftig gesprek over de MH17-ramp, vorig jaar. Ten tijde van het onderzoek naar de vliegramp maakte Timmermans zich buitengewoon populair. Tot zijn optreden in Pauw, waarbij de politicus zich even uit de tent liet lokken en informatie prijsgaf waar velen over struikelden.
Martin van Rijn en zijn moeder
Het is halverwege november als de vader van staatssecretaris Martin van Rijn de noodklok luidt over de verzorging van zijn dementerende vrouw in het tehuis waar ze woont. Tegenover het AD zegt Van Rijns vader zelfs dat ‘de urine soms langs haar enkels loopt’. Pauw nodigt de staatssecretaris uit om te reageren, en om het gesprek nog moeizamer te maken voor Van Rijn is de 82-jarige Ben Oude Nijhuis tegenover hem gezet.
Fuck de koning
#fuckdekoning, we kunnen er nog altijd niet omheen. Abulkasim al-Jaberi en zijn advocaat Willem Jebbink leggen uit waarom al-Jaberi niet vervolgd zou moeten worden. Tijdens het gesprek wordt het vuurtje pas echt aangewakkerd. De gevolgen en de officiële uitspraak van het Openbaar Ministerie (OM) zijn inmiddels bekend.
Mike Boddé en zijn honderd nieuwe woorden
Vijftien jaar lang hield Mike Boddé zich bezig met zijn depressiviteit. Hij schreef er het boek Pil over. Na vijftien jaar wilde hij ook eens een boek schrijven waar hij zelf om kon lachen. Dat werd Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan. Vrolijk blikt Boddé bij Pauw terug op de meest gekke van zijn honderd zelfbedachte woorden.