Spring naar de content

Zien: Jan Roos toont (met bivakmuts) onzichtbare politiebescherming aan

Afgelopen week stemde het kabinet in met een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Dat iedereen hierbij denkt aan een boerka is begrijpelijk en uiteraard de aanleiding, maar het wetsvoorstel van minister Plasterk gaat ook over bivakmutsen en brommerhelmen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Wat nog wel mag – overigens heeft de Kamer nog niet ingestemd met het kabinetsbesluit – is op de openbare weg met je boerka of bivakmuts rondlopen. Gisteren liet PowNews-verslaggever Jan Roos zien dat je dat laatste beter niet kunt doen in het centrum van Amsterdam. Volgens Plasterk is het rondlopen met een bivakmuts ‘onder normale omstandigheden’ geen probleem. Wat normale omstandigheden zijn vertelde de minister er echter niet bij, reden voor Roos om de proef op de som te nemen.

“Mag ik wat vragen? Waarom heeft u zo’n bivakmuts op?”, vraagt een agente in burger. Nog voor de PowNed-journalist goed en wel kan antwoorden wordt hij letterlijk besprongen en ligt Roos geknakt op de grond.

Het zijn indrukwekkende beelden van een professionele politieactie, die laten zien hoe we ook onzichtbaar worden beschermd. Het toont bovendien hoe moeilijk het voor de politie is om soms te moeten opereren in een juridisch grijs gebied van damschreeuwers en waxinelichthouderwerpers, het herkennen van afwijkend gedrag waarmee incidenten kunnen worden voorkomen. Af en toe gaat de politie in de fout en wordt er zonder serieuze aanleiding een ‘fuck de koning’-roeper gepakt, maar deze agenten in burger moeten deels op gevoel beoordelen of een situatie potentieel gevaarlijk is. Gevaarlijk werk waar bovendien geen ruimte is voor twijfel, de situatie vijf minuten aankijken kan fataal zijn.

Dat blijkt uit het fraaiste deel van het filmpje, een gesprekje achteraf tussen Roos en een van de politieagenten (met een mooi Amsterdams accent):

Agent: “Het is de wereld tegenwoordig dat mensen dit doen. Vijf jaar geleden had ik je gewoon lachend een hand gegeven en gezegd ‘wat ben jij nou aan het doen malloot’, maar de tijd is d’r niet meer naar.”
Roos: “Maar minister Plasterk…”
Agent: “Ik neem godverdomme een risico. Ik heb ook thuis kinderen, ja? Voor hetzelfde geld schiet je me wel voor m’n flikker.”

De politie verklaarde Roos te hebben gepakt omdat hij naast het dragen van een bivakmuts ook een wijde jas droeg en zijn handen in zijn zakken had. Dat vond men terecht voldoende om hem naar de grond te werken en te fouilleren. Roos is ervan afgekomen met een paar blauwe plekken en een kapotte bril en wij kunnen met een gerust hart over het Museumplein lopen.

(Het bivakmuts-incident begint na 4 minuten in het filmpje.)