Spring naar de content

Nobelprijswinnaar: vrouwen zijn mannen tot last in laboratoria

Om tot grote nieuwe inzichten te kunnen komen, moet je op een andere manier naar de wereld kunnen kijken dan de goegemeente. De academische historie zit dan ook vol met excentriekelingen, zoals de negentiende-eeuwse geoloog William Buckland. Die hield er als hobby een verzameling wilde dieren op na, waarvan sommige groot en gevaarlijk waren. Desalniettemin liepen ze vrijelijk door zijn huis. Hij had de wens ieder van de schepping te proeven. Afhankelijk van zijn stemming en wat voorradig was kregen gasten in Bucklands huis gebraden cavia, muis in beslag, gegrilde egel of gekookte zeeslak voorgeschoteld. Alleen de tuinmol werd onsmakelijk verklaard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Maar ook nu lopen er nog voldoende vreemde snuiters rond. De Britse Nobelprijswinnaar en koninklijk onderscheiden ‘Sir’ Tim Hunt bijvoorbeeld. Hij verklaarde en plein public dat vrouwen moeten worden geweerd uit wetenschappelijke laboratoria. De 72-jarige Hunt sprak op de wereldconferentie van wetenschapsjournalisten in Zuid-Korea de volgende woorden:

Let me tell you about my trouble with girls … three things happen when they are in the lab … You fall in love with them, they fall in love with you and when you criticise them, they cry”, om te concluderen dat hij een voorstander van single-sex labs is.

De biochemicus die in 2001 een Nobelprijs won krijgt inmiddels de wind van voren.


Ook de Londense Royal Society, waar Hunt lid van is, heeft in een officiële verklaring afstand genomen van de uitspraken: “The Royal Society believes that in order to achieve everything that it can, science needs to make the best use of the research capabilities of the entire population. … Too many talented individuals do not fulfil their scientific potential because of issues such as gender and the Society is committed to helping to put this right.”

Ook in Nederland is aandacht voor het seksisme in de wetenschap nog steeds een noodzaak. Uit recent onderzoek blijkt dat wij Nederlanders wereldwijd gezien het snelst geneigd zijn een mannelijk stereotype te associëren met een wetenschapper.

Vier Nederlandse vrouwelijke hoogleraren die zichzelf Athena’s Angels hebben gedoopt, stelden vorige week dat vrouwen in de wetenschap minder kans op promotie maken dan mannen omdat ze anders worden benaderd en behandeld. Dat is het gevolg van twee soorten seksediscriminatie: ouderwetse en nieuwe discriminatie. Eerstgenoemde houdt in dat verondersteld wordt dat vrouwen nu eenmaal minder competitief of ambitieus zijn dan mannen, of simpelweg prioriteit geven aan hun gezin. De moderne discriminatie behelst het idee dat minder snel aan vrouwen wordt gedacht bij het verdelen van belangrijke posten.

Aan het lijstje vooroordelen kan ‘vrouwen kunnen niet omgaan met kritiek’ dus worden toegevoegd.

UPDATE: Tegenover het BBC Radio 4-programma Today heeft Hunt inmiddels zijn excuses gemaakt. Hij had grappig uit de hoek willen komen, al meent hij wel problemen te hebben met de aanwezigheid van vrouwen.

Onderwerpen