Spring naar de content

Deze kaart laat zien waar IS op uit is

Het is een jaar geleden dat terreurgroep Islamitische Staat een kalifaat uitriep in delen van Syrië en Irak. Maar wie dacht dat het terrein in de afgelopen maanden willekeurig is gewonnen, komt bedrogen uit. In veel van de ingenomen gebieden staan olie- en gasbronnen; het patroon lijkt iets te vertellen over de drijfveren van IS.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Hoewel IS het meest verdient aan afpersing (zo’n 600 miljoen dollar per jaar) haalt de terreurgroepering ook veel geld binnen door de verkoop van olie. The New York Times meldt dat Islamitische Staat in 2014 maar liefst honderd miljoen dollar binnenhaalde door de verkoop van olie en gas. Het binnenhalen van olie- en gasbronnen brengt niet alleen veel geld op, maar zorgt er ook voor dat de vijand minder wordt voorzien in de energiebehoefte. Zo werden bij de inname van de Syrische stad Palmyra in mei 2015 ook gasbronnen in de buurt overmeesterd. Dit zorgde ervoor dat 45 procent van heel Syrië ineens zonder elektriciteit zat.

Verzwakken
Hoewel de olie voornamelijk in beslag is genomen om naar het westen te vervoeren, is de verovering van gasbronnen veelal bedoeld om de vijand te verzwakken. Dit stelt Yezid Sayigh van het Carnegie Middle-East Center, een onderzoeksbureau naar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Gas is namelijk niet zo makkelijk te vervoeren, beredeneert hij.

Deze kaart, gemaakt door Twittergebruiker Karybdis, laat precies zien hoeveel olie- en gasbronnen in het bezit zijn van de Islamitische Staat.

isis oil map (1)
Bron: Karydis