Spring naar de content
bron: anp

De natuur als melkkoe

Staan er straks toegangspoortjes bij het bos? De grote terreinbeherende organisaties ontwikkelen in rap tempo allerlei commerciële activiteiten. Een ontwikkeling die soms haaks lijkt te staan op de zogenaamde ‘intrinsieke waarde’ van natuur waar staatssecretaris Dijksma van droomt. Natuurmonumentendirecteur Marc van den Tweel: ‘Ik ben de Griekse minister van Financiën niet.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Oswin Schneeweisz

De ruiters waren vorig jaar de klos. Zij kregen te horen dat zij voortaan mogelijk in gebieden van Staatsbosbeheer geld moeten betalen voor hun ritje. Zo’n ruiterpad kost immers geld in onderhoud en Staatsbosbeheer moet bezuinigen. Net als de andere terreinbeherende organisaties (TBO’s) zoekt men naar nieuwe verdienmodellen om het natuurbeheer te financieren.

“Terreinbeherende organisaties moeten hun eigen broek ophouden,” zei staatssecretaris Dijksma. De vercommercialisering van de natuur heeft daarmee een nieuwe impuls gekregen. Staatsbosbeheer, ooit opgericht voor de aanplant van bossen, beheert 265.000 hectare Nederlandse natuur en haalt al decennialang inkomsten uit houtverkoop en pacht. De laatste jaren begeeft men zich steeds nadrukkelijker op de recreatieve markt, onder meer door samenwerking te zoeken met de recreatiebranche. Natuurmonumenten (goed voor zo’n honderdduizend hectare natuur) haalt inkomsten uit pacht, rijkssubsidies voor aankoop en beheer, contributie van leden, geld van de Nationale Postcodeloterij en uit recreatieve activiteiten. Maar niet alleen de TBO’s verdienen aan de natuur. Ook gemeentes en provincies kunnen er wat van. Zo lezen we in de beleidsvisie van de gemeente Amsterdam over de Waterleidingduinen dat ‘de recreant op eindeloos veel manieren kan genieten van het duin. Bezoekers kunnen kiezen of ze willen wandelen, sporten, paardrijden, huifkar rijden, spoorzoeken, dieren en planten spotten of gewoon luieren. Alles kan.’ Natuurlijk moet er wel eerst een toegangskaartje gekocht worden en vergeten we even dat het hier geen stadspark betreft, maar een beschermd natuurgebied.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap