Spring naar de content

Erasmusbrug, Eiffeltoren en Atomium. Binnenkort verboden te fotograferen?

Ja, het klinkt onwerkelijk, maar binnenkort mag u mogelijk niet meer zomaar elk gebouw (of brug) fotograferen. Er kan namelijk auteursrecht op zitten. Zolang het om een foto voor louter privégebruik gaat, is het goed. In alle andere gevallen kunt u een bonnetje verwachten met daarop de prijs voor het fotograferen van, bijvoorbeeld, de Erasmusbusbrug. Het Europees Parlement stemt donderdag over deze zogenaamde vrijheid van panorama.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

In Nederland bestaat er vrijheid van panorama: het recht om zonder toestemming en zonder betaling foto’s te publiceren van kunstwerken en architectuur aan de openbare weg. Dat is alleen niet overal in Europa het geval. Zo kan er in België en Frankrijk auteursrecht op een gebouw zitten. In Frankrijk is bijvoorbeeld de verlichte Eiffeltoren beschermd, en in België het Atomium in Brussel. Betalen, dus. Europarlementariër Julia Reda heeft om die reden een initiatiefrapport ingediend waar het Europees Parlement donderdag over stemt. Doel? Het auteursrecht moet gemoderniseerd worden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Iedereen gelijk
Morgen stemt het Europese Parlement over het voorstel van Reda, waarna het advies van het Parlement bij de Europese Commissie terecht komt. De EC zou dan later dit jaar een uitspraak doen over het voorstel.

Momenteel staan enkele conservatieve en christendemocratische Europarlementariërs op voorsprong. Zij slaagden erin om, in een eerdere behandeling van Reda’s rapport in de commissie voor Juridische Zaken, amendementen op te nemen die pleiten vóór auteursrecht op gebouwen; vóór de huidige situatie in Frankrijk en België. Mocht de wet doorgaan, dan kunt u de Erasmusbrug mogelijk niet meer ongegeneerd fotograferen en publiceren.

Al met al, volgens collega-Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) zijn er twee opties: “Of we nemen een nieuw amendement aan dat die tekst weer terugdraait, of we kunnen stemmen om de hele paragraaf simpelweg te schrappen.”

Onderwerpen