Spring naar de content

Zien dit weekend: Jelle Brandt Corstius, Koning Willem I & Seymour Hoffman als sekteleider

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

2014-01-09 14:31:41 AMSTERDAM - Jelle Brandt Corstius tijdens de perspresentatie van de Boekenweek 2014. ANP REMKO DE WAAL

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bergen achter Sotsji
Jelle Brandt Corstius heeft een fascinatie door Rusland. Hij schreef diverse boeken, en maakte televisieseries over het land. In aanloop naar de Olympische Spelen, vorig jaar, trekt hij erop uit om de bergen achter Sotsji te verkennen. Daar, in de Kaukasus, wonen de Tsjerkessen, een volk met een tragische geschiedenis. Corstius spreekt tevens met Syrische vluchtingen die honderden jaren geleden uit Tsjerkessië vluchtten. Is dit nu als thuiskomen?
‘De bergen achter Sotsji’, vrijdag 24 juli om 19.35 op NPO2

2015-03-02 13:01:38 HILVERSUM - Portret Anna Raadsveld, die de rol van Ietje van Dijk speelt in Goedenavond dames en heren, een nieuwe 8-delige muzikale dramaserie van Omroep Max. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De vloer op
Al vijftien seizoenen lang improviseren acteurs in De Vloer Op. Elke aflevering beelden ze morele dilemma’s uit; soms om te lachen, soms om te huilen. Deze aflevering zijn Anna Raadsveld en Sanne den Hartogh gestrand in de middle of nowhere – en is hun liefdesrelatie vlak daarvoor tot een einde gekomen. Gaite Jansen en Pierre Bokma spelen het laatste gesprek van een vader en dochter na en Nils Verkooijen en Guy Clemens zijn een leraar en een voormalige student die elkaar weer voor het eerst treffen, nadat ze drie jaar geleden met elkaar in bed doken.
‘De vloer op’, vrijdag 24 juni om 22.45 op NPO2

Willem_I_in_kroningsmantelDrie koningen van Oranje
Wat waren koning Willem I, Willem II en Willem III voor vorsten? Hoe leefden ze en hoe regeerden ze over ons koninkrijk? Deze serie is gemaakt ter ere van het 200-jarige bestaan van het koninkrijk dat van 2013 tot 2015 gevierd wordt. In 1813 kwam een einde aan de Franse overheersing en in 1815 riep Willem I zichzelf uit tot koning der Verenigde Nederlanden en hertog van Luxemburg. De historicus Jeroen Koch, die een biografie schreef over onze eerste koning, zoekt met kunsthistoricus Paul Rem uit wat voor een man Willem was.
‘Drie koningen van Oranje’, zaterdag 25 juli om 19.45 op NPO2

zdw the masterSeymour Hoffman als sekteleider
In The Master, van regisseur Paul Thomas Anderson,  keert de Amerikaan Freddie Quell (Joaquin Phoenix) getraumatiseerd terug na de Tweede Wereldoorlog. Hij is kwetsbaar, en het perfecte doelwit voor sekteleider Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman). Het personage van Seymour Hoffman is lichtelijk geïnspireerd op Scientology-stichter Ron L. Hubbard. Zowel Phoenix als Seymour Hoffman ontving een Oscarnominatie voor Beste acteur.
‘The Master’, zaterdag 25 juni om 22.35 op NPO2. Bekijk hier de trailer

zdw coen verbaakOorlogsveteranen in therapie
Jongetjes van achttien waren het, toen ze werden uitgezonden op missie naar Libanon, Bosnië of Afghanistan. Thuis moeten ze de vreselijke beelden zien te verwerken. Een doodbloedend kind, die typische geur van brandende kerosine en de paniek die steeds weer kwam opzetten. Regisseur Coen Verbraak gaat mee in therapie met zes veteranen met een post traumatische stressstoornis. Aansluitend volgt een interview met Verbaak, winnaar van de Zilveren Nipkowschijf in 2010.
‘2DOC: Getekend, veteranen in therapie’, zondag 26 juni om 13.00 uur op NPO2

tinkoff-boert-goed-in-tourSlotetappe
Zondag begint de Tour de France 2015 alweer aan de slotetappe. De renners rijden ongeveer 110 kilometer vanaf Sèvres naar de Champs-Élysées in Parijs. Op de Parijse kinderkopjes maken de wielrenners zich op voor de glorieuze parade. Waar de Duitse Marcel Kittel deze etappe twee voorgaande jaren nog won, zal dat hem nu niet lukken. Kittel werd namelijk niet geplaatst voor De Ronde van Frankrijk. Welke renner weet als eerste te finishen in Frankrijk?
‘NOS Studio Sport Wielrennen Tour de France 2015: Sèvres – Parijs’, zondag 26 juni om 14.00 op NPO1

zdw ant-manMierenman
De superheld doet het goed in de bioscoop. Iron Man, Thor, de Hulk en Captain America domineren nu al geruime tijd de schermen, en dit jaar voegt producent Marvel Studios daar een nieuwe naam aan toe: Ant-Man, de man die zich kan verkleinen tot mierenformaat, gespeeld door acteur en komiek Paul Rudd. “Eigenlijk geldt het voor alle geïnspireerde momenten van de film: het is de humor die de film naar een hoger niveau tilt,” oordeelt de Volkskrant.
Ant-Man draait nu in de bioscopen. Bekijk hier de trailer

Onderwerpen