Spring naar de content

Eenderde van de Amerikanen denkt dat alcohol goed is voor de gezondheid

Recent onderzoek wijst uit dat ongeveer eenderde van de Amerikanen denkt dat het drinken van alcohol gezond is voor het lichaam. Dat blijkt uit een studie van de University van California.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie nadat ze gegevens evalueerden van de Health eHeart Study – een langlopend onderzoek naar de effecten en perceptie van alcohol dat gehouden wordt onder ruim 5500 Amerikanen. Daaruit blijkt dat 30 procent van de proefpersonen denkt dat alcohol gezond is voor het hart. Iets meer mensen, 39 procent, ziet alcohol als ongezond. Ruim 31 procent van de deelnemers weet niet zeker wat de gezondheidseffecten van het nuttigen van alcohol zijn.

Geen duidelijkheid over effect alcohol
Vooral de media blijken een grote rol te spelen in de perceptie van alcohol. Ruim 80 procent van de deelnemende Amerikanen die denken dat alcohol goed is voor het hart, geeft aan dat te baseren op wat ze er in de media over horen. “Ondanks het evenwicht met betrekking tot de cardiovasculaire effecten van alcohol en de afwezigheid van relevante, streng gecontroleerde studies, blijven veel media alcohol ongefundeerd portretteren als ‘gezond voor het hart’”, aldus de onderzoekers. Deze groep consumeert ook gemiddeld 47 procent meer alcohol dan mensen die alcohol als iets ongezonds ervaren.

Een opvallende conclusie is dat met name ouderen, hoogopgeleiden, mensen met een hoger inkomen en mensen met hart- en vaatziekten vaker denken dat alcohol gezond is voor het hart. Andersom zijn het juist rokers en mensen met hartfalen, die alcohol juist als slecht zien voor het hart. Het laatste woord is er in ieder geval nog niet over gezegd.

Onderwerpen