Spring naar de content

Doping, of toch niet? Chris Froome gaat zijn onschuld bewijzen

Hij kondigde het al aan en nu gebeurt het: Chris Froome gaat bewijzen dat hij zijn tweede Tour de France-overwinning boekte zonder het gebruik van stimulerende middelen. De Brit laat zich deze week uitgebreid testen in het GSK Human Preformance Lab in Londen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Boegeroep, kritische vragen en een beker urine; Froome kreeg het tijdens de Tour de France allemaal over zich heen. De wijze waarop de Brit en zijn Sky-ploeg door Frankrijk reden deed de volgers terugdenken aan de periode van Armstrong. En alles wat aan de Amerikaan en zijn dopinggebruik herinnert, wordt in de wielerwereld verafschuwd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het dwong Froome in de verdediging. Al tijdens de Tour belegde zijn ploeg een persconferentie waarin met cijfers werd gestrooid om de onschuld van hun kopman te bewijzen. De getoonde waarden namen de scherpe randjes weg, maar nog altijd twijfelt een groot deel van de wielerfans aan de onschuld van Froome, die nu een nieuwe poging waagt zijn naam te zuiveren.

De Brit plaatste een filmpje op zijn Twitter-account waarin hij zichzelf, bepakt met meetapparatuur, tot het uiterste drijft.

Het is het begin van een reeks testen waarvan Froome later dit jaar de resultaten bekendmaakt. De tweevoudig Tour-winnaar hoopt daarna alle eer voor zijn prestaties te ontvangen. De vraag is of dat lukt in een wereld waar cynisme en achterdocht hoogtij vieren.

Rio de Janeiro
Froome gebruikt de testen niet enkel voor zijn verdediging. De Brit hoopt deze dagen ook zijn kansen in te schatten voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Daarnaast wordt zijn huidige gestel onder de loep genomen. Froome staat zaterdag aan de start van de Ronde van Spanje.