Spring naar de content

Deze zelfrijdende trucks scheuren binnenkort door Florida

Hoewel ze voor de particulier nog niet te koop zijn, verschijnen er steeds meer berichten over zelfrijdende auto’s. Binnen ettelijke jaren zullen we niet meer zelf rijden, maar laten we ons rijden. Dit levert mogelijk veiligere situaties op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar op het moment zitten we nog in de testfase, en is er nog geen enkel land dat een volledig zelfrijdende auto heeft goedgekeurd. Maar in Amerika gaan ze eind dit jaar beginnen met een ambitieus experiment. En omdat de Amerikanen zaken daar nu eenmaal graag groot aanpakken, is ook dit staaltje alleszins indrukwekkend. Autonoom rijdende trucks gaan binnenkort door de staat Florida rijden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In de Amerikaanse wegenbouw wordt veelvuldig gebruikgemaakt van zogenoemde crash trucks, grote vrachtwagens met een speciaal ontworpen botsbarrière die tussen de wegwerkers en het voorbijrazende verkeer staat. De crash truck redt zo de levens van hen die het wegennet moeten onderhouden.

Echter zitten de bestuurders van deze trucks in een lastig parket. Omdat er regelmatig een auto op een crash truck klapt, is het een vrij risicovol beroep, en daarom zou het natuurlijk veel beter zijn als er geen chauffeur was, hetgeen nu mogelijk is.

De truck rijdt door middel van GPS-bepaling achter een zogenoemde ‘leader’ (een andere auto die wel door iemand bestuurt wordt) aan, en imiteert alles wat deze auto doet. Ook kan het gevaarte op afstand bestuurd worden, waardoor de werknemer op een veilige afstand kan gaan staan. Het geheel ziet er vrij indrukwekkend uit.