Spring naar de content

Deze monarch zit langer op de troon dan Queen Elizabeth II

De Britten hebben iets te vieren. Queen Elizabeth II zit op 9 september om stipt 17.30 uur langer op de troon dan haar voorgangster koningin Victoria. Vanaf haar kroning tot dit tijdstip regeert ze voor 63 jaar en 217 dagen. Is ze daarmee dan de monarch die wereldwijd het langst de koninklijke titel weet te behouden? Nee, dat is Bhumibol Adulyadej (Rama IX), de koning van Thailand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De huidige koning van het Aziatische land regeert al voor 69 jaar en 94 dagen, berekend vanaf 9 september 2015. Hij werd in juni 1946 aangesteld en mag zich nog steeds koning noemen. Het koningschap heeft hem geen windeieren gelegd. Volgens Times  is hij niet alleen de koning die al het langst van zijn positie geniet, maar ook de rijkste royal ter wereld met een geschat vermogen van 30 miljard dollar. De grootste diamant ter wereld is overigens ook in zijn bezit.

Koningin Elizabeth is de tweede langstzittende, levende monarch ter wereld. In de top vijf is ze ook de enige vrouw en zonder twijfel de bekendste ter wereld. Ooit regeerde ze ook over de Britse koloniën. Met haar naderende negentigste verjaardag is de Engelse vorstin wel de oudste monarch ter wereld. Na haar volgt Abdul Halim, die al 57 jaar en 59 dagen de positie van sultan van Kedah, een staat in Maleisië, bekleedt. Hij is een week ouder dan de Koning van Thailand, maar werd pas later verkozen. Momenteel is de sultan ook de koning van Maleisië, een positie die eens in de vijf jaar wordt verdeeld onder de sultans van de schiereilanden.

Sikiru Kayode Adetona is al 55 jaar en 250 dagen de koning van Ijebu Ode, een staat in Nigeria. Toen hij werd uitgenodigd om de troon te bestijgen woonde hij nog in Groot-Brittannië, om daar de accountancy in te gaan. Het werd een andere langlopende carrière voor hem: de baan van koning. In tegenstelling tot veel andere royals werd hij, uit vijf kandidaten, wel door een commissie gekozen als koning.

Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei, geniet ook al lang van zijn positie als vorst – en alle welvaart die daar bij hoort. Times bericht dat hij, volgens de geruchten, 600 Rolls Royces bezit. Hij zit al 47 jaar en 341 dagen op de troon in het grootste paleis ter wereld. Dat bouwwerk alleen al wordt geschat op een waarde van 350 miljoen, maar dat kan hij zich wel veroorloven met een geschat vermogen van 200 miljard dollar. Ter vergelijking: het vermogen van de Britse koningin wordt op 500 miljoen geschat.

Langstzittende monarch ooit
Bhumibol heeft nog heel wat jaren te gaan voordat hij de langstzittende monarch is. Vroeger kwam het voor dat een kind na het overlijden van de vorige vorst de titel van koning op zich nam, zelfs al werd het land geregeerd door een regent. Koning Sobhuza II van Swaziland werd vier maanden na zijn geboorte gekroond en hield het 82 jaar en 254 dagen vol. In zijn kinderjaren had hij wel wat hulp van zijn oma en oom. Hij werd op 22 juli 1899 aangesteld en overleed op 21 augustus 1982, waarna zijn zoon de positie overnam.