Spring naar de content

Wat mogen we nog verwachten van Tom Dumoulin?

Het was een week relatief rustig rondom zijn persoon, maar woensdag is de hoop van wielerminnend Nederland tijdens de WK-tijdrit andermaal gevestigd op Tom Dumoulin. Is het wel reëel om opnieuw vuurwerk te verwachten van de man die drie weken tot het uiterste is gegaan in de Vuelta a España? Zeker nu hij ook nog eens last heeft van zijn zitvlak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Bijna had Dumoulin de Ronde van Spanje gewonnen, tot hij een dag voor het einde ineen stortte en zijn rode trui in moest leveren. De Nederlander diende uiteindelijk genoegen te nemen met een zesde plaats in de eindrangschikking. “Ik, of eigenlijk we, hebben het besluit genomen om voor het klassement te gaan in de Vuelta. Ik wist in mijn achterhoofd dat mijn WK daarmee teleurstellend kan gaan verlopen,” zei de tijdritspecialist vorige week tegen Cyclingnews.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ondanks de vermoeidheid komt Dumoulin deze week in het Amerikaanse Richmond op alle mogelijke onderdelen in actie. In de ploegentijdrit reed de Nederlander zich zondag met Giant-Alpecin naar een vijfde plaats. De inspanningen in Spanje lieten zich nog wel voelen: “Ik kon iets minder lange beurten doen dan normaal. Toch ging het best wel goed.” Er diende zich wel een nieuw probleem aan. Dumoulin kreeg last van het zitvlak, toch geen onbelangrijk onderdeel van een wielrenlijf. “Het is vervelend. Ik hoop dat de dokter er iets aan kan doen,” zei de renner tegen de NOS.

Podium
Als Dumoulin fris genoeg aan de start verschijnt, behoort een podiumplek zeker tot de mogelijkheden. De 24-jarige Limburger bewees dit wielerseizoen zijn kracht op de tijdrit, door het individuele onderdeel te winnen tijdens de Rondes van Baskenland, Polen en Spanje. En het 53,1 kilometer lange parcours rondom Richmond bevalt Dumoulin wel: “Het gaat veel meer op en af dan ik had verwacht. Ik rekende op een vlakkere, rechttoe-rechtaan-tijdrit, maar dat is het helemaal niet. In het begin is het wat zwaarder en dat past wel bij mij,” zei hij na een verkenningsrit.

Een jaar geleden pakte Dumoulin al een bronzen medaille op het WK, achter de inmiddels als wegwielrenner gestopte Bradley Wiggins en Tony Martin. Laatstgenoemde is dit jaar de topfavoriet. De Duitser was drie keer eerder de beste tijdrijder van de wereld. Dumoulin versloeg Martin dit seizoen voor het eerst tijdens een tijdrit in de Ronde van Baskenland. De race tegen de klok in Noord-Spanje was echter kort en bergop, wat in het voordeel was van de Nederlander.

Niet alleen Martin vormt een bedreiging voor een eventuele podiumplaats van Dumoulin. Ook de Australiër Rohan Dennis (winnaar van de proloog in de Tour de France), Wit-Rus Vasil Kiryjenka (snelste in de tijdrit van de Giro d’Italia en de Europese Spelen) en Italiaan Adriano Malori (winnaar van de proloog in de Tirreno-Adriatico) zijn voorname medaillekandidaten en hebben zich in de afgelopen periode beduidend minder ingespannen dan de Nederlander.

Dumoulin begint woensdagavond om 20.42 uur aan zijn tijdrit. Wilco Kelderman, de andere Nederlandse troef in Richmond, rijdt om 19.39 uur weg.