Spring naar de content

Expo: op zoek naar een verklaring van de menselijke existentie

Het is ’s lands meest prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jong schildertalent: de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, in 1871 in het leven geroepen door koning Willem III. Op vrijdag 9 oktober maakt zijn achterachterkleinzoon Koning Willem Alexander in het Koninklijk Paleis in Amsterdam bekend welke vier kunstenaars de prijs dit jaar krijgen toegekend. HP/De Tijd stelt de komende dagen zeven genomineerden aan u voor. Vandaag: Erik-Jan van der Schuur uit Den Haag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Erik-Jan van der Schuur (Hellendoorn, 1985) studeerde in 2012 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle.

Over zijn werk
“Mijn artistieke uitdrukking verhoudt zich met de wereld: de mens, religie en onrecht – en mijn gedachten over deze onderwerpen. Waarom zijn we er, wat is de mens, wat is het kwade, wat is het goede en wat is religie? Wat is de rol van de mens hierin, wat is hierin mijn rol en hoe denk ik daarover?”

“Deze vragen komen beeldend tot uitdrukking: zoekende naar dramatiek, ingewikkelde scènes en combinaties van werk. Ik onderzoek zowel de figuratieve wereld als de abstracte. Mijn kracht ligt bij tekenen en vloeit door in schilderen, etsen, animatie en woorden. Dit doe ik omdat ik veel potentie zie in deze disciplines en het samen kan voegen als een installatie, waardoor er veel combinaties van verschillende handelingen en materialen ontstaan. Hier experimenteer ik mee door mijn werk zowel los van elkaar te laten zien en als een installatie: als een combinatie van verschillende disciplines die elkaar verbinden.”

“Het creëren van kunst gaat gepaard met een onderzoekende werkhouding waarbij ik verschillende ideeën onderzoek en deze koppel aan religieuze uitingen, menselijke uitingen of maatschappelijke titels. Het werk is is vrij expressief, want het is een reactie een uiting van mijzelf met de omgang van mijn verleden en huidige maatschappij. Het religieuze aspect komt voort vanuit mijn christelijke opvoeding. Vaak zie je dat kunstenaars teruggaan naar hun jeugd omdat de jeugd je vormt tot wie je bent. Dat is bij mij niet anders.”

“Ik zie religie als als iets heel groots: door de termen die worden gebruikt, de poëtische taal die wordt gebruikt, de namen die opduiken in de verhalen. Ik vind het interessant om het om te zetten naar mijn belevingswereld, om het te combineren met hedendaagse dramatische gebeurtenissen waarvan ik het belang zie om het te uiten. En omdat ik een bepaald idee als een werkelijk beeld wil zien en daarbij let op het ontstaan van het beeld, de veranderende composities en werkmethode.”

Meer werk van Erik-Jan van der Schuur vindt u hier.

1. De Onuitsprekelijke en de Aanklager in debat
De Onuitsprekelijke en de Aanklager in debat, 2013 (180 x 300)
2. Bandera de bestia
Bandera de Bestia, 2011 (190 x 380)
4. Excommunicated
Excommunicated, 2015 (150 x 262)
5. Venial sin_10
Venial Sin #10, 2015
6. حملة صليبية
حملة صليبية – 2015
7. حملة صليبية
حملة صليبية – 2015
8. حملة صليبية
حملة صليبية – 2015
9. Je pardonne vos péchés
Je pardonne vos péchés, 2015 (150 x 310)
10. De duivel heeft een lange staart
De duivel heeft een lange staart, 2015 (150 x 320)
3. Demon
Demon, 2013 (150 x 262)

Het werk van Erik-Jan van der Schuur is van 10 oktober tot en met 15 november 2015 te zien in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in HP/De Tijd Expo wilt tonen? Neem dan contact op.