Spring naar de content

In Amsterdam fietst men het snelste ter wereld en andere fietsfeitjes

De stad waar het snelste ter wereld wordt gefietst, is – niet heel verrassend – ons eigen Amsterdam. Deze en andere conclusies zijn getrokken met de hulp van Strava, een app waarmee u uw fietsrit kunt registeren. Met meer dan een miljoen gebruikers geeft het een beeld van hoe er over de wereld wordt gefietst. Bij de conclusies is uiteraard een kritische noot te plaatsen, maar de bevindingen zijn te leuk om achter te houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Uit hun dataset bundelde Strava de gegevens van twaalf steden. De data komt van gebruikers in Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Londen, Los Angeles, Melbourne, Milaan, New York, Parijs, San Francisco, São Paulo en Sydney. Per stad is er gekeken  naar het aantal ritjes, de gemiddelde snelheid, de gemiddelde hoogte en het aantal century rides, oftewel een rit van zo’n 160 kilometer binnen twaalf uur. Deze cijfers zijn gebaseerd op één jaar: de dataset van de app uit 2014. De app is vooral bedoeld voor wielrenners en hardlopers, maar gegevens over fietsende werklui worden ook verzameld.

Stad met de meeste ritjes
Strava stelt dat in 2014 de meeste fietsritjes in Londen werden gereden. In een stad waar de files zo heftig zijn dat er een speciale tolheffing in het leven is geroepen, is het niet heel verwonderlijk dat mensen de fiets nemen. Er werden zo’n zeven miljoen wielertochten door Londenaren geregistreerd.

Daar zijn wat kanttekeningen bij te plaatsen. Helaas publiceert de app niet het aantal gebruikers per stad, dus is het goed mogelijk dat in Londen meer mensen Strava weten te vinden. Wellicht is de wielersport ook groter in Londen, niet in de minste plaats door het veel grotere inwoneraantal. Het verschil tussen de tweede stad met de meeste ritjes – inderdaad Amsterdam – is erg fors. In onze hoofdstad is het aantal geregistreerde fietstochten in een jaar 2,7 miljoen. Melbourne zit daar dichtbij met 2,3 miljoen.

Waarom de snelheid van Amsterdam niet verrassend is
Amsterdammers fietsen met een snelheid van ongeveer 24 kilometer per uur. Misschien komt dat niet alleen door onze fietscultuur, maar ook door het platte Nederland. In Barcelona trotseer je op de fiets gemiddeld steilere hellingen dan in Amsterdam.

Ook moet er worden gelet op de lengte van een rit. In Amsterdam is de gemiddelde afstand onder de atletische gebruikers zo’n 43 kilometer; in Milaan, de stad met de langste ritten, 54 kilometer. Hierbij gaat het niet om een gewone fietsrit, maar een wielertocht. In Londen mogen ze dan het meeste rijden, de fietstochten zijn er het kortst: 25 kilometer. En die vele ritjes in Londen lijken ook al logischer in combinatie met een ander cijfer: per dag reizen er 8639 Londenaars naar hun werk op de fiets. In Amsterdam? Daar zijn het er ‘maar’ 2185 gebruikers.

Alle gegevens van Amsterdam:

strava

De overige steden kunt u vinden op de mooi vormgegeven website van Strava.

 

Onderwerpen