Spring naar de content

‘Religion matters’ in Amerikaanse verkiezingsstrijd

Amerikanen zijn een gelovig volkje en door recente uitspraken van Donald Trump zijn geloofsovertuigingen het speerpunt geworden in de race naar het Witte Huis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Volgens onderzoek van het Pew Research Centre houden ongeveer 250 miljoen Amerikanen een religie aan, maar het belang van het geloof is van North Carolina tot Florida te merken. Zeker wanneer je bedenkt dat uit onderzoek van hetzelfde onderzoekscentrum bleek dat het merendeel van de Amerikanen liet weten niet op een presidentskandidaat te stemmen wanneer hij of zij zegt niet in (een) God te geloven. Zoals we al zeiden: Religion matters. Maar naar welke kerk gaat Hillary Clinton en welke mis bezoekt de onmiskenbare Donald Trump?

Ben Carson -HP
Ben Carson in debat in Colorado

Ben Carson – Republikein
De geloofsovertuigingen van de presidentskandidaten werden pas voorpaginanieuws toen Donald Trump – who else – de knuppel in het hoenderhok gooide door vraagtekens te zetten bij de religie van zijn grootste concurrent Ben Carson. “Ik weet het nog niet zo goed met zijn geloof,” zei de multimiljonair tijdens een verkiezingstoespraak afgelopen weekend in Florida. Carson is namelijk aanhanger van het adventisme, een geloofsstroming die gelooft in de tweede wederkomst van Jezus Christus. CNN maakte na de uitspraken van Trump een overzicht van deze onbekende stroming binnen het Christendom.

Marco Rubio - HP
Marco Rubio

Marco Rubio – Republikein
Iedereen kent wel een paar draaikonten in zijn omgeving, maar presidentskandidaat zal wel eenduidig zijn in zijn geloofsovertuiging? Niet Marco Rubio, de 44-jarige kandidaat in het republikeinse voorverkiezingen, is drie keer van geloof veranderd. De zoon van Cubaanse immigranten werd bij zijn geboorte als katholiek gedoopt, maar het gezin bekeerde zich na een verhuizing naar Texas tot de mormoonse kerk. Rubio vertelde in zijn biografie Native Son dat het gezin weer terugkeerde naar de katholieke kerk toen hij 13 was. Kinderzonden zijn zo erg niet, maar Rubio switchte in 2000 weer van geloof en werd volgeling van het Baptisme, een protestantse stroming. Amerikanen, gesteld op hun geloof als ze zijn, verlangen misschien naar meer eenduidigheid.

Trump - HP
Donald Trump ‘weet het niet goed’ met het geloof van Carson

Donald Trump – Republikein
Wat moet Donald Trump aanhouden als hij adventist Carson niet vertrouwd? Trump is aanhanger van het Presbyterianisme, maar heeft door uitspraken over vluchtelingen veel krediet verloren. Toen de nietstontziende Trump riep dat de VS met de instroom van Syrische vluchtelingen IS binnenliet, ontving hij een kritische open brief van Grayde Parsons, de leider van de kerk gebaseerd op het Nederlandse gereformeerde geloof. “Jezus was namelijk ooit zelf een vluchteling,” schreef Parsons. Daarnaast is Carson in de peilingen in de peilingen bezig aan een opmars. Volgens de laatste prognose van Real Clear Politics leidt Trump nog nipt, maar het gat van 4,8 procent was een maand geleden nog het dubbele.

O'Malley - HP
Martin O’Malley is een democratische ‘Paus Franciscus’

Martin O’Malley – Democraat
 Martin O’Malley, de voormalige gouverneur van Maryland, is in vergelijking met de Republikeinse kandidaten een ‘saai’ gelovige. Hij is een belijdend Christen, maar aan de andere kant ook de gouverneur die het mogelijk heeft gemaakt voor homo’s en lesbiennes om te trouwen in zijn staat. O’Malley staat in zijn omgeving bekend als de democratische Paus Fransiscus. Een senator in Maryland vergeleek hem met het hoofd van de katholieke kerk, omdat O’Malley 2.200 illegale kinderen onderdak verschafte in plaats van ze terug te sturen.

Bernie Sanders - HP
Bernie Sanders verzwijgt zijn geloof liever

Bernie Sanders – Democraat
Op dit moment is Bernie Sanders de grootste tegenstrever van Hillary Clinton. De 73-jarige Sanders is joods van geboorte, maar dat is ongeveer alles wat de Amerikaanse pers over zijn geloofsovertuigingen naar boven heeft weten te halen. Sanders’ vader is geëmigreerd uit Polen, waar veel leden van de familie omkwamen tijdens  de holocaust. Wel opvallend aan Sanders is dat hij zijn bewondering voor de Christelijke paus Franciscus niet onder stoelen of banken schuift. “De paus is zeer grondig in het aanpakken van de belangrijkste economische en spirituele crises van dit moment,” zei Sanders tegen
USA Today. “Ik ben diep onder de indruk van wat hij zegt.”

Clinton - HP
Alles wat Hillary Clinton doet, is voorpaginanieuws

Hillary Clinton – Democraat
Waar tegenstrever Sanders het zich kan veroorloven om niet veel uit te wijden, is ieder nieuwtje dat over Hillary Clinton naar boven komt voorpaginanieuws. Het maakt niet uit of het over verborgen e-mails of over het methodisme, de geloofsstroming van de Clintons, gaat. Clinton maakt ook deel uit van de gebedsklasje van de Amerikaanse Senaat en wordt geschat als een liberale christen van de linkervleugel. In 2007 sprak ze met een verslaggever van The New York Times over het geloof. “Het is er altijd, net als achtergrondmuziek,” vertelde ze. “Je geloof bevindt zich in het midden van je en het stroomt er automatisch uit.” Clinton leidt de democratische peilingen met 49 procent van de kiezers, een voorsprong 24 procent op Sanders.

Komende januari begint het voorverkiezingseizoen. Het Amerikaanse volk mag dan gaan bepalen welke Democratische en Republikeinse kandidaat het tegen elkaar gaan opnemen in de race voor het Witte Huis, die in november plaats zal vinden. Het lijkt erop dat Clinton en Trump, het gedroomde koppel, het gaan uitvechten. Een verkiezingstip: Volgens het Pew Research Centre zijn er ongeveer anderhalf miljoen presbyterianen meer dan methodisten in de VS. Als ze allemaal op hun kandidaat gaan stemmen, zou net dat beetje extra kunnen betekenen.